El jutge Fernando Andreu ha iniciat els tràmits per demanar a Londres l'entrega a Espanya del director general de la Intel·ligència Nacional de Ruanda i els Serveis de Seguretat, Karenzi Karake, reclamat per genocidi, crims contra la humanitat i terrorisme durant la guerra entre hutus i tutsis.

Andreu ha adoptat aquesta decisió, a instàncies de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, després de comunicar-li les autoritats britàniques la detenció de Karake a l'aeroport de Heathrow dissabte passat.

Karake és un dels 40 militars ruandesos -membres de l'ètnia tutsi- per als quals el jutge Andreu manté vigents les ordres de crida i cerca per l'assassinat de nou espanyols -sis religiosos i tres cooperants de Metges del Món- i més de quatre milions de ruandesos entre 1994 i 2004.

Precisament, aquesta ordre de detenció europea (OED) emesa per Andreu el 2008 ha estat la que ha motivat la detenció de Karake a Londres i és la que ara el jutge insta que s'executi amb el lliurament a Espanya del reclamat.

A l'octubre de l'any 2014, el jutge Andreu va concloure la investigació que va obrir contra 40 militars de Ruanda en no haver-hi més diligències que practicar i trobar-se els processats en rebel·lia.