El sector més d'esquerres de Syriza va reaccionar contra les concessions que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha fet als socis de la Unió Europea, un paquet que inclou una reforma de les pensions i l'acceptació dels objectius fiscals fins al 2018. «Les mesures no es poden votar, són extremes i antisocials», va assenyalar el vicepresident del Parlament grec, Alexis Mitropoulos, que va advertir que difícilment el pacte obtindrà el suport de la Cambra.

Un cop Grècia i les institucions abans conegudes com a troica arribin a un acord -que els socis de la UE veuen imminent i que dissiparia el risc de la sortida de Grècia de l'euro- el pacte serà remès al Parlament grec. En cas de no aconseguir el suport dels diputats de la coalició governamental -Syriza i el nacionalista Grecs independents- «l'única sortida són les urnes i el vot del poble», va explicar el portaveu del Govern grec, Gavriil Sakelaridis.

«Les noves propostes són una làpida per a Grècia, són pitjor que el primer rescat», va criticar el diputat de Syriza Yanis Mijeloyanikis. «Amb les noves mesures els grecs perdran dos salaris mensuals», va afegir el parlamentari, que va instar Tsipras a dir «no» a l'acord, especialment si no va acompanyat d'una reestructuració del deute i d'un pla d'inversions. «Com es pot fer un acord que augmentarà els suïcidis i empobrirà a la gent?», es va preguntar, i alhora va avançar el seu vot en contra.

Per aconseguir el suport dels diputats de Syriza, «Tsipras primer ha d'informar al poble sobre per què hem fallat en la negociació amb els creditors i per què ha acabat amb aquest resultat», va assenyalar Mitropoulos.

Paral·lelament, les institucions creditores i Grècia afinen la proposta presentada per Atenes perquè l'Eurogrup pugui avui analitzar-la i eventualment tancar un acord polític que sigui ratificat pels líders europeus en la seva cimera de demà, encara que abans hauran de superar les discrepàncies de l'FMI.

Els experts de la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i del Fons Monetari Internacional (FMI) han avaluat la nova proposta grega per calcular l'impacte de les mesures i verificar la seva viabilitat. A la reunió havia estat convidat el director del departament europeu de l'FMI, Poul Thomsen, però en el seu lloc l'entitat financera amb seu a Washington va enviar un representant sense mandat per negociar, el que dificulta el procés i ha creat cert malestar en els altres socis de l'antiga troica.

L'FMI ??«té encara altres punts de vista», van explicar fonts oficials, una situació que van corroborar altres fonts de l'eurozona, i alhora van afegir que «encara hi ha algunes diferències entre les institucions».

Una de les mesures que les institucions han posat sobre la taula és una pujada de l'IVA al 23% per a restaurants i serveis de càtering, a suggeriment del president de la CE, Jean-Claude Juncker, van assenyalar fonts comunitàries, que també van confirmar que per ara no hi ha una «anàlisi conjunta de les tres institucions creditores de les propostes» del Govern d'Alexis Tsipras.

Malgrat això, el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, es va mostra «convençut» que s'arribarà a un acord amb Grècia aquesta mateixa setmana, però va recordar que «queda feina per fer», començant per la pujada de l'IVA, per fixar les condicions que puguin ser presentades per a la seva aprovació.

Nou augment del crèdit

Per altra banda, el Banc Central Europeu va augmentar, per tercer dia laboral consecutiu, la quantitat màxima de crèdits d'emergència que els bancs grecs poden demanar al Banc de Grècia. El BCE respon d'aquesta manera a l'augment de la retirada de dipòsits dels bancs grecs per les llars i les empreses.