La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat que se citi a declarar com a imputat d'un delicte d'humiliació a les víctimes el regidor de Ahora Madrid Guillermo Zapata, per considerar que els seus polèmics tuits van generar «descrèdit, menyspreu i humiliació» a les víctimes del terrorisme.

En un escrit, la Fiscalia demana al jutge Santiago Pedraz que el citi després de la querella interposada per Dignidad y Justicia per les bromes que va publicar el 31 de gener de 2011 a Twitter, una d'elles sobre la víctima d'ETA Irene Villa i una altra sobre l'holocaust jueu, que van provocar la seva dimissió com a regidor de Cultura de Madrid fa uns dies.

«Han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar recanvis», és un dels missatges que, per a la Fiscalia, és «objectivament vexatori i humiliant per a la destinatària víctima del terrorisme, en particular, i en general per a totes les víctimes que d'una forma o una altra ho han estat del terrorisme de l'organització terrorista ETA».

L'altre tuit en què es basa la querella i que, segons la fiscal Blanca Rodríguez, «pot implicar incitació a l'odi ia la violència», el va escriure el mateix dia i establia: «Com ficaries cinc milions de jueus en un 600? Al cendrer».

La fiscal considera que aquests fets es poden emmarcar en el delicte d'humiliació a les víctimes de l'article 578 del Codi Penal, que comporta una pena màxima de 2 anys de presó. Aquest article, recorda la representant del ministeri fiscal, castiga «la realització d'actes que comportin descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes dels delictes terroristes o dels seus familiars», uns actes que, recorda, «generen la perplexitat i indignació de la societat que els fa mereixedors de retret general».

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assenyalar que a la Fiscalia «s'hauria de preocupar més dels comptes a Suïssa i a Andorra que dels comptes de Twitter», en referència als comentaris del regidor madrileny. Després d'expressar el seu respecte per les decisions de tots els òrgans jurisdiccionals, inclòs el Ministeri Públic, Iglesias també va recordar que la Fiscalia «depèn jeràrquicament del Govern».

La presidenta del PP de Madrid i portaveu del Grup Popular a l'Ajuntament de la capital, Esperanza Aguirre, va reiterar que Zapata no pot ocupar un lloc electiu després d'haver «banalitzat» l'Holocaust i haver desitjat «la mort» als seus adversaris polítics.