El jutge instructor del cas dels ERO al Tribunal Suprem, Alberto Jorge Barreiro, ha decidir continuar el procés contra els expresidents de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán, Manuel Chaves, i els exconsellers José Antonio Viera i Gaspar Zarrías, als què inculpa per un delicte de prevaricació administrativa. En el cas de Viera, el jutge considera que, a més de prevaricació, hi ha indicis de malversació de fons públics.

En canvi, exculpa la senadora socialista Mar Moreno. Griñán ja va renunciar a la condició d'aforat quan va abandonar el Senat. Per als altres tres, el jutge demana a la Sala que tramiti el suplicatori al Senat i al parlament andalús per continuar el procediment contra ells.

En una interlocutòria de 130 pàgines, el jutge exposa els motius de la inculpació i analitza el sistema establert per la trama entre els anys 2000 i 2010 per concedir ajudes sociolaborals a empreses i particulars per part de la Junta. Relata com el sistema legal de subvencions es va anar modificant per convertir-se finalment en transferències de diners sense cap mena de control.

A més, cita les 22 modificacions pressupostàries que la Junta d'Andalusia va aprovar durant aquest temps que van donar peu a un delicte de prevaricació. Segons el jutge, els inculpats van exercir el seu poder de manera "arbitrària" amb finalitats "il·lícites" que consistien en concedir subvencions de manera "il·legal".

Entre altres, recull el testimoni de l'interventor general, que va advertir reiteradament la Junta d'Andalusia sobre el que estava passant. Per aquest motiu qüestiona la versió que Chaves, Griñán i els dos consellers van donar davant el Suprem, on van assegurar que desconeixien que s'estiguessin pagant diners de manera irregular.

Segons el jutge, la trama tenia una estructura "clarament jeràrquica i piramidal" i va defraudar 855 milions d'euros de diners pressupostats entre els anys 2000 i 2010 a través de subvencions, malgrat que apunta que el perjudici econòmic no es podrà avaluar amb exactitud fins d'aquí uns anys. En total van ser 77 ERO.