Per primera vegada des del final de la guerra de Bòsnia Hercegovina el 1995, un tribunal bosnià ha condemnat dos acusats a pagar una indemnització econòmica a una dona que van violar durant la guerra en aquest país (1992-1995), informaven els mitjans de comunicació locals.

Bosiljko Markovic i Ostoja Markovic, que eren llavors membres de la Brigada de Kotor Varos de l'exèrcit serbobosnià, van ser condemnats dimecres a deu anys de presó cadascun per violar una jove bosniana-croata que tenia llavors 14 anys. La compensació econòmica que hauran de desemborsar els condemnats supera els 13.500 euros.

El 28 de juny de 1992, els dos homes van treure la jove de casa seva a Orahova, un llogaret situat a uns 90 quilòmetres al nord de Sarajevo, sota el pretext de dur-la a un bescanvi de presoners. Però sota l'amenaça d'una arma, els dos soldats van violar la noia repetides vegades.

La defensa dels condemnats pot recórrer aquesta sentència, que podria constituir un important precedent perquè víctimes de crims de guerra rebin indemnitzacions en el futur. Fins ara, la Justícia bosniana havia emès múltiples condemnes de presó per violacions i altres agressions sexuals a la guerra del país balcànic.