Els caps de Govern de la UE van donar llum verd al projecte de la Comissió Europea per donar asil a 40.000 demandants sirians i eritreus arribats a Grècia i Itàlia en els darrers mesos, així com a la petició d'admetre a altres 20.000 persones que encara no han arribat a Europa. No obstant això, els governs es van negar totalment a que aquestes 60.000 persones siguin distribuïdes segons quotes obligatòries i a que la fórmula per al repartiment sigui la de la Comissió, que tenia en compte la mida de l'economia, la població de cada país, la taxa d'atur i els esforços previs en matèria d'asil.

El text de l'últim esborrany consensuat per totes les capitals és molt clar: «Davant l'emergència actual, i tenint en compte el nostre compromís de reforçar la solidaritat i la responsabilitat, el Consell Europeu ha convingut les següents mesures interconnectades, d'acord amb les decisions que va prendre en el mes d'abril:

40.000 persones clarament necessitades de protecció internacional seran reubicades des d'Itàlia i Grècia a altres estats membres en un termini de dos anys; en això participaran tots els Estats membres.

El Consell adoptarà ràpidament una decisió per la qual s'estableixi un mecanisme temporal i excepcional a aquest efecte, fet pel qual tots els Estats membres arribaran a un acord, d'aquí a finals de juliol, sobre la distribució d'aquestes persones».

El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va reiterar en tot cas que no pensa fer modificacions: «Hem posat la nostra proposta sobre la taula i no la canviarem, encara que no tingui recorregut».

La Comissió i el Consell tindran poc més d'un mes per concretar els detalls tècnics del repartiment. Segons les parts implicades, la idea és buscar una fórmula que sigui alhora voluntària i de compromís. Però el temps passa i no hi ha res confirmat al cent per cent.