El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha convocat un referèndum pel proper 5 de juliol sobre les propostes de la Troika. En un discurs televisat, Tsipras ha dit que el poble grec ha de decidir si accepta o rebutja el plantejament de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. L'última oferta, filtrada a la premsa, oferia a Grècia una ampliació del rescat de cinc mesos que evités la fallida, però a canvi de més reformes i retallades. "Les propostes clarament violen les normes europees i els drets bàsics a la feina, la igualtat i la dignitat", ha advertit Tsipras, que ha acusat els seus socis de no voler "un acord viable" sinó "la humiliació d'un poble sencer".

L'anunci d'un referèndum arriba hores abans de la celebració d'un nou Eurogrup sobre Grècia, el cinquè en els últims dies, i el "decisiu", segons va advertir la cancellera alemanya, Angela Merkel. La líder alemanya va definir divendres com a "extremadament generoses" les propostes plantejades pels creditors a Grècia, en uns comentaris similars als que va plantejar el president espanyol, Mariano Rajoy, que va advertir Tsipras que havia de "cedir en els seus plantejaments maximalistes".

Dimarts, Grècia ha de pagar 1.500 milions d'euros de deute al Fons Monetari Internacional, i en aquests moments no té la liquiditat necessària per fer front al pagament. L'objectiu de les negociacions era arribar a un acord perquè els socis de l'Eurozona i l'FMI paguessin a Atenes l'últim tram del seu rescat, que expira, també, el dia 30 de juny. Amb la proposta del referèndum sobre la taula, Tsipras aspira a ampliar només uns dies el rescat actual, fins que els ciutadans decideixin quina opció prefereixen.

La troika -o les institucions, com l'anomenen ara des de Brussel·les i Atenes- exigeix a Grècia més retallades i reformes, en la línia de les acordades pels anteriors governs grecs. Tsipras, però, que va guanyar les eleccions amb una campanya anti-austeritat, rebutja les propostes i no vol tocar més ni les pensions ni els salaris dels treballadors públics. A més, Grècia creu que s'haurien d'obrir negociacions per reestructurar el total del deute, que gairebé arriba al 180% del PIB i és, segons els analistes, impagable.

L'última proposta dels creditors filtrada a la premsa inclou l'extensió durant cinc mesos de l'actual programa de rescat, amb el pagament de 15.500 milions d'euros, dels quals 1.800 estarien disponibles de forma immediata i permetrien a Grècia fer front als pagaments dels propers dies. Però les condicions, segons Tsipras, segons inacceptables i per això les sotmetrà a referèndum.

"Aquestes propostes, que clarament violen les normes europees i els drets bàsics a la feina, a la igualtat i a la dignitat, demostren que l'objectiu d'alguns dels socis i les institucions no era aconseguir un acord viable per totes les parts, sinó possiblement la humiliació d'un poble sencer", ha dit Tsipras en el seu discurs a la televisió grega.

El primer ministre grec ha afegit que durant els últims mesos de negociacions amb Brussel·les, l'FMI i el BCE, el seu govern "mai s'ha doblegat" i no ha acceptat aplicar els acords anteriors. Segons Tsipras, estan lluitant "en condicions d'asfíxia econòmica per revertir l'austeritat" i cal fer el referèndum perquè siguin els ciutadans els que decideixin. "Per nosaltres, per les futures generacions, per la històrica dels grecs. Per la sobirania i la dignitat del nostre poble", ha anunciat. "La gent ha de decidir lliure de tot xantatge", ha remarcat. "La nostra responsabilitat és pel futur del nostre país. Aquesta responsabilitat ens obliga a respondre a l'ultimàtum (de les institucions) amb la voluntat sobirana del poble grec", ha destacat el primer ministre i líder de Syriza.