atemptat contra una planta química a l'est de frança. Diversos agents recullen evidències a les rodalies de l'empresa atacada per Yashim Salhi, que va buscar una massacre intentant fer explotar dos hangars. Les forces de seguretat també es van trobar amb el cap del patró de l'assaltant penjat en una reixa i rodejat de banderoles exaltant la fe musulmana, acció que confereix un contingut macabre a l'atemptat.

Les autoritats franceses donen prioritat a la pista del terrorisme salafista en la decapitació d'un empresari, en el marc d'un atemptat en una planta química de l'est del país. Yashim Salhi, empleat d'una companyia de paqueteria de 35 anys, va ser arrestat cap a les deu del matí quan manipulava ampolles d'acetona de la planta que el grup químic nord-americà Air Products té al polígon industrial de Sant-Quentin-Fallavier, prop de Lió.

Abans havia penjat a la reixa de la fàbrica el cap del seu patró, un empresari francès de 54 anys que el va contractar al març passat, i la va envoltar de banderoles amb la inscripció en àrab de la «Chahada», l'exaltació de la fe musulmana. Posteriorment, va estavellar la furgoneta de l'empresa de repartiment en la qual treballava contra un hangar ple de bombones de gas, acetona i aire líquid, segons el relat del fiscal de París, François Molins.

L'explosió va destrossar el cotxe, va desintegrar el sostre del vehicle i bona part del magatzem, però no va causar víctimes, fet pel qual Salhi es va dirigir cap a l'altre hangar, on va ser reduït pels bombers d'un parc proper que van acudir a la zona només cinc minuts després de la primera explosió. El cos de la víctima va ser trobat al costat del vehicle i, uns metres més lluny, un ganivet que està sent analitzat.

Tot i que no va voler donar el seu nom, els empleats de l'empresa el coneixien perquè acudia habitualment a entregar paquets. Per això li van obrir les portes de la planta, malgrat les mesures de seguretat que l'envolten per la perillositat dels gasos que emmagatzema.

Des del primer moment, les autoritats es van inclinar pel mòbil de l'islamisme radical. D'una banda, per la posada en escena que Salhi va donar a l'atemptat, amb les banderoles radicals islàmiques. Però també perquè el seu nom no era aliè als serveis secrets francesos.

Tot i que no tenia antecedents, Salhi havia estat objecte d'un seguiment especial entre 2006 i 2008 per la seva proximitat a moviments radicals islàmics. No va cometre cap acte que motivés una actuació policial, de manera que els serveis secrets van deixar de seguir-lo.

Però entre 2011 i 2014 va tornar a cridar l'atenció dels espies «de manera puntual pels seus vincles amb el moviment salafista de la regió de Lió», va indicar Molins. El fiscal va descartar que Salhi comptés amb còmplices a l'interior de la fàbrica, encara que va reconèixer que hi ha un detingut que diversos testimonis van veure passar diverses vegades davant l'empresa abans de l'atemptat. També estan arrestades l'esposa i la germana del sospitós.

Els fets van causar estupefacció a la barriada de la localitat de Saint-Priest, en els ravals de Lió, on el presumpte terrorista residia amb la seva dona i els seus tres fills i on els veïns descriuen Salhi com una persona «normal i afable».

La sorpresa de la dona

Una versió que va corroborar la seva esposa a una emissora de ràdio abans de ser detinguda, en qualificar la seva família de «musulmans normals» i sense creure's els fets que se li retreuen al seu marit. «No veig l'interès a fer això», va dir la dona a la ràdio Europe 1, incrèdula pel fet que el seu marit fos considerat «terrorista».

El president francès, François Hollande, que va anul·lar la seva participació en el Consell Europeu de Brussel·les per convocar un Consell de Defensa de forma urgent, va ordenar elevar el nivell d'alerta antiterrorista a la regió de Rhone-Alps durant els propers tres dies. Hollande va descartar que aquest atemptat tingui relació amb altres dos que es van produir ahir.