El terrorisme es va fer sentir amb força aquest divendres 26 de juny, en ple Ramadà amb una onada d'atacs que ha deixat un balanç d'almenys 93 morts i més de 200 ferits.

Un decapitat i dos ferits en una fàbrica prop de Lió

El primer atemptat es va produir a França. Un vehicle conduit per una persona, que potser anava acompanyada d'una altra, es va estavellar contra un recinte de materials sensibles on hi havia dipòsits de gas. "La intenció no deixa cap mena de dubte, era provocar una explosió. L'atac és de naturalesa terrorista", va confirmar el president francès, Françoise Hollande. La víctima mortal, segons informen els mitjans francesos i ha confirmat el propi Hollande, és una persona que va ser decapitada. L'individu sospitós d'haver comès aquest atemptat va ser detingut i identificat, i es va constatar que ja havia estat seguit pels serveis de seguretat.

La policia investiga al lloc on va aparèixer un home decapitat.

37 morts i 36 ferits a Tunísia

L'últim recompte de l'atemptat d'aquest divendres al matí a Tunísia va pujar dels 27 als 37 el número de persones mortes, als quals cal sumar 36 ferits. L'atac va tenir lloc a la població turística de Sousse en dos hotels costaners, l'Imperial Marhaba, de la cadena mallorquina Riu, i el Soviva, tots dos ubicats al mateix resort de Port al-Kantaoui. El ministre de l'Interior també hauria confirmat que entre els 37 morts hi ha un dels dos presumptes terroristes que haurien comès l'atac. L'altra va ser detingut per les forces de seguretat tunisianes. Un home armat va disparar contra els turistes amb un kalashnikov en un dels hotels, i un altre atacant va obrir foc en l'altre establiment. Tunísia ja va ser víctima d'un atemptat contra objectius turístics el març passat, quan dos homes armats van intentar atacar el Parlament i van assaltar el museu del Bardo, provocant 17 morts, entre els quals una parella catalana.

Dos cosos a la platja dels dos hotels de Tunísia atacada aquest divendres

Massacre en una mesquita xiïta de Kuwait

El tercer objectiu dels terroristes aquest divendres va ser Kuwait, on el grup gihadista Estat Islàmic (EI) va assumir l'autoria d'un atemptat perpetrat contra una mesquita xiïta a la capital kuwaitiana, que va causar 25 morts i 202 ferits. Segons un comunicat difós a internet i l'autenticitat no ha pogut ser verificada, el grup terrorista assegura que l'atac va ser perpetrat per un suïcida que portava un cinturó carregat d'explosius.

Interior de la mesquita de Kuwait on van morir 25 persones

Almenys 30 morts a Somàlia

Per últim, Al Shabaab va atacar una base militar de la missió de la Unió Africana (AMISOM) al sud de Somàlia que va acabat sota control islamista i que va deixar una trentena de morts. L'atac va començar quan un terrorista suïcida va encastar el seu vehicle explosiu contra les portes de la base, a prop de la localitat de Leego, i va ser seguit per un assalt per terra amb homes armats i encara més terroristes suïcides, fins a quinze, que van detonar la seva càrrega davant els militars.

Catalunya manté l'alerta antiterrorista en el nivell 4 sobre 5

"A Catalunya estem al mateix nivell d'alerta que ha activat ara el govern espanyol, de 4 sobre 5", va explicar aquest divendres al vespre el conseller d'Interior, Jordi Jané, "pràcticament no el pugem -el nivell- perquè ja hi estàvem", ha especificat. I és que des dels atemptats contra Charlie Hebdo del passat mes de gener a París, des del govern ja es treballa amb aquest protocol, per tant, "no necessàriament" es notaran canvis en les actuacions dels cossos de seguretat. Jané, a més de condemnar els atemptats de França, Tunísia i Kuwait, que sumen més d'una cinquantena de morts, ha demanat "màxima unitat i col·laboració" per afrontar una situació de risc que "malauradament existeix".