L'organització gihadista Estat Islàmic (EI) controla la meitat de Síria, més de 90.000 quilòmetres quadrats del territori, quan es compleix el primer aniversari de la proclamació del califat.

L'Observatori Siri de Drets Humans va publicar ahir un resum sobre la barbàrie comesa en un any per l'EI i l'extensió del seu califat, format fins ara només a Síria per vuit «wilayat» (províncies islàmiques). Destaquen Alepo, Al Raqa, Homs i Hama, així com Damasc, on domina zones del sud. També té faccions lleials a la meridional Dereaa. Els gihadistes tenen en les seves mans la majoria dels jaciments de petroli i gas de Síria, excepte els camps de Shaer i Yezl, a l'est d'Homs, sota el control del règim.

Per altra banda, l'EI ha obert centenars d'escoles on ensenya a desenes de milers de nens la religió islàmica basant-se en la visió de l'islamista saudí Mohamed Abdelwahab, que pregona una estricta aplicació de la llei islàmica o «sharia». L'EI ha sotmès els professors a cursos de religió i els ha obligat a signar un compromís on diu que s'abstindran d'impartir els programes governamentals d'educació.

El grup terrorista ha creat també les anomenades «oficines de cadelles» per reclutar a menors de 18 anys i enviar-los al capdavant de batalles. Al llarg d'aquest mes, catorze d'aquests nens van morir en combat, mentre que al gener passat com a mínim sis menors, d'una unitat de 140, van perdre la vida en un enfrontament a l'enclau kurd siri de Kobani. Altres menors han estat obligats a executar presoners i alguns han estat assassinats o torturats, segons l'Observatori. A més, l'EI va vendre a l'agost de l'any passat a unes 300 dones yazidies als seus combatents amb el pretexte que són «botins de la guerra contra els impropis».

El grup terrorista manté segrestats a més de 4.000 civils procedents de diferents províncies i ha executat a 3.027 persones, entre ells menors d'edat i dones, així com diferents rebels i efectius del règim.