Gairebé tres anys després del seu naixement, el nou Codi Penal entrarà aquest dimecres en vigor amb «errors» en la redacció d'alguns delictes i sota l'amenaça del recurs d'inconstitucionalitat que el PSOE presentarà immediatament contra la pena que no deixa indiferent ningú: la presó permanent revisable. Dos terços de la societat espanyola la defensen, pocs juristes la sostenen i tota l'oposició la denúncia, però la veritat és que a partir del primer dia de juliol els atemptats terroristes i els assassinats a menors, entre d'altres delictes, seran castigats amb el que tots els partits han titllat com «una cadena perpètua encoberta».

Es tracta de la principal novetat del projecte de més envergadura impulsat per Justícia en aquesta legislatura i un dels més modificats, cosa que no és novetat en el departament que dirigeix ??Rafael Catalá quan es tracta de propostes concebudes per l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón. No obstant això, el seu futur està ple d'incògnites i amenaces.

I és que el PSOE ja ha tret tota la seva artilleria. Aquesta setmana, sense anar més lluny, els socialistes presentaran davant el Tribunal Constitucional un recurs contra la presó permanent que comptarà amb el suport de més formacions, i això sense oblidar la seva promesa de derogar-la en cas d'arribar al govern. Fonts parlamentàries apunten que Convergència i Unió, BNG i Compromís signaran el recurs dels socialistes, al qual probablement s'hi sumaran també l'Esquerra Plural i el PNB.

A més d'incorporar la presó permanent revisable, el text eleva a 16 anys l'edat de consentiment sexual, introdueix el delicte de finançament il·legal dels partits, castiga el matrimoni forçat, estableix mesures de llibertat vigilada per a casos d'assassinats greus i violència de gènere, i suprimeix les faltes.