El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ahir va prendre possessió com a sisè dirigent de la institució autonòmica valenciana, va assegurar que assumeix «la veu del poble», que els demana «canvi, justícia i igualtat». Després de prometre el seu càrrec i anunciar els seus objectius de govern davant les Corts Valencianes, Puig, que es va comprometre que el nou Consell estarà «al servei de les persones», es va dirigir a peu al Palau de la Generalitat per prendre possessió efectiva de les seves noves responsabilitats, envoltat de ciutadans que van poder participar en l'ambient festiu del seu primer acte institucional.

Ja com a president de la Generalitat i a les acaballes del seu discurs davant les Corts, Puig va anunciar en el propi hemicicle que avui a les dotze es coneixerà la composició del nou govern autonòmic, pactat entre PSPV-PSOE i Compromís.

L'acte al parlament autonòmic va arrencar amb la promesa del nou president sobre la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, i va continuar amb la lectura d'una «Proposició», que resumeix els principis d'actuació del seu futur govern. Puig va dir que vol que el seu mandat suposi «un canvi fonamental: la recuperació del poder per part dels ciutadans i un govern al servei de les persones» i, per això, va apuntar que estarà presidit per la regeneració ètica, la lluita contra la desigualtat, una cultura potent i un «nou contracte social que modernitzi l'educació, la sanitat i els serveis socials».

El nou president valencià, que va alternar el seu discurs en valencià i castellà, va assegurar també que el seu govern estarà presidit per «l'avanç» cap a un nou model productiu, amb turisme, indústria agroalimentària i reindustrialització com a principals eixos, i que garantirà «la creació de treball de qualitat», la «igualtat entre homes i dones» i la lluita contra la violència de gènere. A més, també va apostar per una política «potent, plural, moderna, que tingui cura les nostres senyes d'identitat i la nostra llengua i ens situï en l'avantguarda del coneixement».