El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha crucificat cinc persones al nord-est de Síria per no complir el dejuni del mes sagrat musulmà de ramadà, segons va informar ahir el director de l'Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abdul-Rahman.

L'activista va assenyalar per telèfon que les víctimes van ser assassinades dilluns a la ciutat d'Al Mayadin, on van ser penjades en una reixa d'una caserna de la «hisba», cos parapolicial de l'EI, amb un cartell al coll que deia «se'ls crucifica tot el dia i se'ls castiga amb 70 fuetades per trencar el dejuni del Ramadà».

Els extremistes van crucificar a les cinc persones davant d'una multitud, entre la qual hi havia menors, als quals va permetre burlar-d'ells.

Abderrahman va recordar que en els últims dies l'EI ha dut a terme una sèrie d'assassinats a la província de Deir al-Zur, on ha decapitat per primera vegada a dones. efe beirut

Yasin Salhi, l'autor confés de l'atemptat de divendres passat a l'est de França, va actuar segons mètodes que «corresponen exactament» als del grup terrorista Estat Islàmic (EI) per obtenir la «màxima repercussió», segons va indicar ahir el fiscal de París François Molins. «La decapitació és una manera operativa habitual d'aquesta organització terrorista», va assegurar Molins en roda de premsa, i es va mostrar convençut del mòbil islamista de l'atac de Salhi, que va decapitar al seu cap per, posteriorment, intentar fer volar una planta química a Sant -Quentin-Fallavier, a pocs quilòmetres de Lió. El fiscal no va donar cap credibilitat a les al·legacions del detingut, qui, després de negar-se a declarar durant 24 hores, va rebutjar tota motivació terrorista i va confessar que havia comès l'assassinat després d'una discussió que va mantenir dies abans amb el seu cap.

No obstant això, després decapitar-lo, el sospitós es va fotografiar al costat del cap i el va envoltar de banderoles amb inscripcions musulmanes, abans de penjar-la a una de les reixes de la planta contra la qual va intentar atemptar i on treballaven en aquell moment 75 persones. «Després d'orquestrar aquesta macabra posada en escena, el primer que va fer va ser enviar la foto a un número de telèfon localitzat a Síria que correspon a un individu francès membre de l'Estat Islàmic amb qui estava en contacte regular», va relatar el fiscal. Molins va qualificar la temptativa de volar l'empresa com un «gest criminal premeditat» que «recorda a una operació màrtir» i va assenyalar que faltava per determinar si Salhi va tallar el cap del seu cap quan ja era mort.

El fiscal també va confirmar que el sospitós, de 35 anys i pare de tres fills, va residir durant 2009 i al costat de la seva família a Síria, on va freqüentar una escola alcorànica amb el pretext d'aprendre àrab, dos anys abans que esclatés la guerra civil a aquest país. Prèviament, i des de 2002, Salhi havia viatjat en repetides ocasions a països àrabs, tot i que Molins no va voler ampliar les dades ja que els investigadors segueixen sense trobar el seu passaport i el detingut «al·lega amnèsia» per no proporcionar més detalls.

Commoció a Tunísia

El president de Tunísia, Beji Caid Essebsi va reconèixer en una entrevista emesa ahir i recollida pel diari El Mundo que les forces de seguretat del país no estaven preparades per a repel·lir un atac en una platja, en referència a l'atemptat contra turistes que va tenir lloc la setmana passada a Susa.

A més de la commoció que va provocar tant a Tunísia com a l'estranger, aquest atac, reivindicat pel grup terrorista Estat Islàmic aquest pot tenir un impacte econòmic al país de més de 450 milions d'euros aquest any, segons el Ministeri de Turisme.