El jutge José de la Mata ha rebaixat a 577.249 euros la fiança de 4,5 milions que li va imposar a Unifica, l'empresa que va fer la reforma de la seu del PP a la causa dels papers de Bárcenas, i manté la d'1,2 milions que li va imposar al PP. Encara que al principi, per error de la font informant, es va assegurar que aquesta rebaixa en la fiança d'Unifica era extrapolable també a la fiança del PP, les fonts van assenyalar després que només se cenyia la imposada a Unifica i als dos responsables de l'estudi d'arquitectura, Gonzalo Urguijo i la seva sòcia Belén García, tots dos imputats en la causa. El jutge de l'Audiència Nacional corregeix «l'error patit» en aquest càlcul en un acte en el qual estima parcialment els recursos interposats contra les fiances que va imposar als responsables de l'empresa Unifica.

De la Mata ha observat que ha de descomptar 577.249 euros de la fiança inicialment imposada -4,5 milions d'euros- per haver computat erròniament «les quanties tingudes com a responsabilitat civil derivades del frau de l'Impost de Societats de 2006 d'Unifica» per import de 302.162 euros, així com els 77.900 euros del mateix impost de 2008 i en l'IVA de l'exercici de 2009 per import de 52.873 euros.

En el primer cas, el de 2006, és «per estar afectat per la prescripció» i en els dos últims, «perquè les quanties defraudades no constitueixen delicte». La fiança de 1.245.154 euros, ara rebaixada, es basava en els 220.167 euros que hauria deixat d'ingressar davant la Hisenda Pública per l'impost de societats de 2008 i en el milió d'euros que no va pagar per l'impost de societats del 2007 de l'empresa Unifica, quantitat que ara ha quedat reduïda a 667.738.

Més imports

Pel que fa al pagament de les altres fiances, l'extresorer Luis Bárcenas, a qui se li reclama 8,9 milions, no ha contestat al requeriment del jutjat. Per la seva banda, el seu antecessor en el càrrec Álvaro Lapuerta, que ha de presentar una fiança per la mateixa quantitat que Bárcenas, ha presentat accions valorades en més de 3 milions d'euros. L'empresa Unifica ha presentat béns mobles, immobles i accions pel total del que s'ha reclamat a Urquijo, García i Montero, 1.024 milions, quantitat a la qual ahir el jutge ha restat 577.249 euros. L'exgerent del PP Cristóbal Páez, al qual el jutge reclama 7,4 milions, ha presentat béns immobles i accions pel total de la fiança. El PP ha respost per la seva banda que en ser responsable subsidiari, només en el cas en què els responsables directes no abonin les seves fiances abonés la quantitat que li correspongui. El jutge De la Mata va acordar aquestes fiances en l'acte d'obertura de judici oral pel cas Bárcenas que va dictar el passat 28 de maig i, malgrat que contra aquesta resolució no cap recurs, ha admès les al·legacions dels responsables d'Unifica per poder corregir l'error en les seves fiances. Segons deia el jutge, el PP va pagar amb fons procedent del circuit opac de donatius la reforma de la seva seu i consta que no va presentar declaració per l'Impost de Societats corresponent a 2008, pel que va deixar de declarar «l'import conjunt de les donacions rebudes per la formació política». Part d'aquestes donacions les hauria destinat «al pagament parcial de la quantitat de 888.000 euros amb què van ser retribuïts de forma opaca alguns dels treballs executats per Unifica».