El Ministre d'Hisenda del govern espanyol, Cristóbal Montoro, va decidir ahir posposar la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera prevista per avui. La trobada havia de ser decisiva per a la configuració dels pressupostos del pròxim 2016 i, especialment, per a la fixació del sostre de despesa al qual s'hauran de cenyir les comunitats l'any que ve. Aquesta decisió també obligarà a endarrerir l'aprovació definitiva de les mesures en el Consell de Ministres que no es podrà produir aquest mateix divendres.

Els socialistes i els governs de les comunitats que no estan governades pel Partit Popular havien posat sobre la taula la necessitat d'esperar que tingués lloc la presa de possessió de tots els nous executius sortits de les urnes en les darreres eleccions del 24 de maig, així com la tria dels nous membres que integraran el Consell a partir d'ara. Mònica Oltra, des de la setmana passada nova portaveu del govern de la Generalitat Valenciana, va assegurar que mantenir la convocatòria del CPFF era «fer trampes». Al seu torn, el secretari d'Acció Política i Ciutadania del PSOE, el basc Patxi López, va apel·lar a la «decència democràtica» i al «respecte institucional» per demanar que s'anul·lés la reunió.

El Ministeri d'Hisenda també va decidir desconvocar la Comissió Nacional de l'Administració Local, en què s'hauran de discutir els límits de dèficit i endeutament dels municipis per al període 2016-2018.