El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha retirat la imputació al regidor de Ahora Madrid Guillermo Zapata per un delicte d'humiliació a les víctimes del terrorisme per les seves piulades sobre Irene Villa, després que aquesta l'hagués exculpat en un escrit presentat al jutjat. Pedraz el va cridar a declarar com a imputat per al pròxim 7 de juliol a petició de la Fiscalia de l'Audiència Nacional i aquest mateix dia havia citat a Irene Villa com a testimoni.

No obstant això, aquesta va optar per enviar una carta al jutjat el 30 de juny per evitar la seva compareixença, assenyalant que els comentaris de Zapata sobre ella en els seus tuits no havien afectat la seva persona ni li havien causat humiliació, sinó que els considerava acudits d'humor negre i demanava que se l'eximís de comparèixer per trobar-se aquest dia fora de Madrid i estar de baixa per maternitat (amb la qual cosa aquesta declaració «l'afectaria a la seva situació anímica i l'estat de lactància»). En aquesta missiva, Irene Villa explica que ha «conviscut des de l'atemptat terrorista amb aquest tipus d'humor negre, que he entès des de la meva infància com una expressió sàtira d'un greu fet esdevingut, sempre com una expressió de la gran gravetat dels fets en els quals, sense voler-ho, em vaig veure implicada i no com una falta de respecte o humiliació a la meva persona». Davant d'aquesta exculpació, Pedraz va dictar ahir un acte arxivant la querella presentada per aquests fets per l'associació Dignitat i Justícia contra Zapata. El jutge entén per tant que no ha existit retret penal després d'analitzar els requisits del delicte d'humiliació a les víctimes (que exigeixen un ànim directe de desprestigiar o rebaixar la seva dignitat) de les víctimes.

Les reaccions

El regidor de l'Ajuntament de Madrid Guillermo Zapata, va agrair a Irene Villa la «lliçó de generositat i dignitat» que havia donat en exculpar-lo d'un delicte d'enaltiment del terrorisme per tuits que va escriure abans de la seva etapa política a la xarxa social Twitter.

Zapata, a més, va reiterar que mai havia defensat la violència.