Prop de 120 persones han estat detingudes en els últims dies a Tunísia pels seus presumptes vincles amb el salafisme i el gihadisme, segons va informar ahir el ministre tunisià de Relacions Constitucionals i Societat Civil, Kamel Yendubi. En declaracions als periodistes, Yendubi va revelar que les forces de seguretat havien desarticulat, així mateix, diverses presumptes cèl·lules terroristes en el marc de les noves mesures imposades després de l'atac dut a terme el passat divendres per un gihadista a l'hotel Marhaba Imperial de la ciutat costanera de Susa, en el qual van morir 38 turistes estrangers. «Els detinguts estaven en crida i cerca per la seva relació amb el radicalisme», va manifestar.

Respecte a l'atemptat de divendres a l'hotel Marhaba Imperial Yendubi va revelar que vuit persones més havien estat detingudes en les últimes hores per la seva presumpta relació amb l'autor de la matança, que va ser identificat com Seifedine Rezgui, de 23 anys. Fonts de Seguretat van indicar, per la seva banda, que ja eren 12 les persones arrestades per la seva suposada col·laboració logística amb l'assassí. Yendubi va confirmar, igualment, que «s'han mobilitzat altres 1.370 policies per reforçar el dispositiu de seguretat» a les zones turístiques i de platja. L'atac, el més greu sofert per Tunísia en la seva història moderna, es va produir quan Rezgui es va presentar a la platja del citat hotel i va obrir foc contra els turistes. La Policia va trigar prop de trenta minuts en neutralitzar-lo, temps en el qual va matar 30 britànics, tres irlandesos, dos alemanys, un portuguès, un rus i un belga. El president de Tunísia, Beji Caid Essebsi, va admetre que l'atac va suposar una sorpresa, ja que estaven preparats per atemptats en altres llocs, però mai van pensar que podria ocórrer algun en una platja.

Les crítiques

El nou atac ha desencadenat una onada de crítiques contra la policia i el Govern, tant per la lentitud de la resposta dels agents com pel fet que en només tres mesos hagin passat dos atemptats amb patrons similars. D'altra banda, Yendubi va indicar que també s'havia avançat en l'intent per recuperar el control d'unes 80 mesquites adscrites a interpretacions extremes de l'Islam. «Les autoritats ja han advertit a dos imams perquè cessin la instrumentació de les mesquites», va afirmar. Els dos clergues són Ben Hassan, imam de la mesquita més gran de Masaken, pròxima la capital tunisiana, i Ridha Bel Haj, portaveu del partit Hizb el Tahrir (Partit de l'Alliberament), formació fundada en els anys cinquanta en Palestina i que va ser la primera a gestar la idea de recuperar el califat. Encara que la seva activitat ha estat sempre pacífica, de la seva filosofia neix la idea que ara tracta d'implantar a Síria i l'Iraq L'Estat Islàmic (EI).