La junta de tractament de la presó d'Alcalá de Guadaira va denegar ahir el tercer grau penitenciari a Isabel Pantoja, que roman en aquest centre sevillà des del passat mes de novembre per complir una condemna de dos anys per blanqueig de capitals. Segons van informar fonts jurídiques, en la reunió de la junta de tractament de la presó, formada per sis membres, es va estudiar la situació de la interna, que havia sol·licitat passar al tercer grau o règim de semillibertat després de complir una quarta part de la condemna. Tres persones -la directora de la presó, la sotsdirectora i el cap de serveis- van votar a favor que la interna seguís complint pena en segon grau, mentre que tres -l'educadora, la treballadora social i el cap del servei mèdic- van considerar que havia de passar a tercer grau.

Davant l'empat, van afegir les mateixes fonts, va ser la presidència de la junta, que recau en la figura de la directora de la presó, qui es va encarregar de trencar la votació. En aquest cas, ho va fer reafirmant el seu primer vot, és a dir, que continués en segon grau. Precisament dijous, el Ministeri de l'Interior va fer públic les conclusions de la investigació oberta sobre els suposats tractes de favor a la interna denunciats per funcionaris i que inspectors de Presons han acreditat que no van existir. Segons les fonts, la resolució de continuïtat en segon grau pot ser estudiada per la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries només si la interna ho sol·licita.

El procés

En cas de fer-ho i que Presons avali la proposta de la presó, la defensa d'Isabel Pantoja podrà llavors recórrer la seva permanència en segon grau i reclamar passar al tercer grau o règim semiobert davant del jutge de vigilància penitenciària. Isabel Pantoja va ingressar a la presó d'Alcalá de Guadaira el 21 de novembre, pel que ha superat un quart de la condemna de dos anys que li va ser imposada per un delicte de blanqueig de capitals entre 2002-2006. A la interna se li ha concedit un permís penitenciari de quatre dies, autoritzat a finals de maig per la jutge de vigilància penitenciària número 2 de Sevilla després de l'informe favorable de la junta de tractament i de la fiscalia. La jutge ha tingut en compte que Pantoja està complint una pena de 24 mesos de presó, que ja ha complert la quarta part de la condemna i que és una interna de bona conducta al centre, que s'ha penedit dels fets i que compta amb acolliment familiar.