El PP va tancar el compte de resultats del 2014 amb un saldo positiu de 4,5 milions d'euros, deu milions menys que el 2013, quan va acabar l'exercici amb un saldo a favor seu de 14,8 milions d'euros, i Catalunya encapçala la llista de donacions per comunitats, amb 86.069 euros, seguida de les Canàries, amb 80.237 euros, i la Comunitat Valenciana, amb 38.360 euros. Així consta en els comptes anuals difosos ahir pel PP i remesos al Tribunal de Comptes per a la seva anàlisi, que van ser aprovats en l'última reunió del Comitè Executiu Nacional del partit del passat 18 de juny. Malgrat aquesta rebaixa del saldo net l'últim any, el balanç del PP acumula un saldo positiu a 31 de desembre del 2014 de 41,3 milions d'euros.

El PP va obtenir l'any passat uns ingressos totals de caràcter ordinari de 71,9 milions d'euros i unes despeses de gestió, també de caràcter ordinari, de 64,3 milions. De la part dels ingressos, 58,2 milions corresponen a subvencions o ingressos de caràcter públic, una quantitat pràcticament idèntica a la de l'any anterior. Detallant aquests ingressos, 28,4 milions corresponen a subvencions ordinàries per a despeses de funcionament amb origen en els diferents parlaments autonòmics en què té representació, i 1,2 milions a subvencions del Ministeri de l'Interior per a despeses de seguretat. El PP també declara uns ingressos d'origen privat de 13,6 milions d'euros, dels quals 3,7 corresponen a quotes d'afiliats, 2,3 milions a aportacions de càrrecs públics i 323.778 euros a donacions i llegats.

Més xifres

A més, una mica més de 7,2 milions d'euros corresponen a «d'altres ingressos», la majoria amb origen en els grups municipals. Per comunitats autònomes, encapçala la llista de donacions Catalunya, amb 86.069 euros, seguida de les Canàries, amb 80.237 euros, i la Comunitat Valenciana, amb 38.360 euros. La seu central va rebre amb prou feines 900 euros de donacions, mentre que Astúries es va quedar en 1.910 euros.

El PP ha remès al Tribunal de Comptes la relació de donants al partit, encara que no ha difós les seves identitats així com les quantitats concretes rebudes, en aplicació de la Llei de protecció de dades. Els comptes del PP reflecteixen unes despeses de personal de 30,9 milions d'euros i declara una plantilla mitjana de 484 treballadors, front als 458 de l'any anterior. A més, es van transformar deu contractes laborals temporals en indefinits. Fonts del PP van subratllar que és la primera vegada que el Comitè Executiu Nacional del partit coneix amb tant detall el contingut dels comptes, i que la Llei de finançament de partits obliga els partits a publicar els seus comptes a partir de l'exercici del 2015, encara que el PP ha decidit fer-ho un any abans.

La petició

En un altre ordre de coses, el grup parlamentari socialista va tornar a registrar ahir al Congrés, per dissetena vegada, la petició de compareixença del president del Govern, Mariano Rajoy, perquè rendeixi comptes davant del ple de la Cambra dels casos judicials sobre corrupció que afecten el PP. La sol·licitud del PSOE es produeix després que l'extresorer del PP Luis Bárcenas assegurés aquesta setmana en el seu escrit de defensa que l'anomenada caixa B del partit «era un sistema de finançament perfectament institucionalitzat» des de 1982 i on «les instruccions emanaven de dalt a baix». En el seu escrit, el PSOE subratlla que Bárcenas ha revelat que els successius presidents i secretaris generals del PP rebien donacions d'empreses alienes al finançament i comptabilitat oficial i que posteriorment donaven ordres per repartir aquestes quantitats en sobresous i altres despeses. Segons la seva opinió, es fa «cada vegada més inexcusable» que Rajoy comparegui per donar explicacions.