Fent referència a una de les millors novel·les de Gabriel García Márquez, Grècia arribava al 30 de juny sense abonar els 1.600 milions d'euros de devolució del deute a al Fons Monetari Internacional; tal com es preveia. El que no estava tan clar era que un cop esgotat el venciment no s'hagués consolidat un acord entre creditors (BCE, CE i FMI) i deutors (govern grec), ja que les postures semblaven properes a l'acord, que representaven majors esforços del govern grec, especialment per incrementar la recaptació fiscal, alhora que s'oferia un nou calendari d'amortització del deute, però no una reestructuració del mateix amb quitança que era el que demanava la part grega.

El desenllaç de les negociacions s'ajorna als resultats del referèndum convocat perquè els grecs es posicionin respecte a la proposta europea. Amb independència de la resolució política, des d'un punt de vista econòmic i com reflecteix l'informe presentat per l'FMI aquesta setmana, les finances públiques gregues necessitarien una reducció d'entre 34 i 50 mil milions d'euros per garantir la seva viabilitat de mitjà termini. Altra certesa és la incapacitat que es preveu del govern grec de fer front els seus compromisos per als propers anys, que s'estimen de l'entorn dels 15 o 20 mil milions d'euros. D'altra banda, després de sis anys de recessió, desgast polític i especialment de la societat, que acumula una taxa d'atur superior al 27%, és evident que la posició de negociació estigui ja molt desgastada.

Sense tenir una opinió excessivament formada respecte a quina de les dues parts de la negació té més motius per mantenir un posicionament ferm, he après en aquests anys que habitualment la solució millor per a les dues parts és la de l'acord, un cop exposades amb claredat cadascuna de les postures. En aquest cas, tothom intueix que la sortida de Grècia de la Unió Europea representaria un greu problema per al conjunt de l'àrea de l'euro, amb un impacte difícil d'anticipar, alhora que cal reconèixer la incapacitat de Grècia d'assumir els seus compromisos previs. Esperem que el resultat del referèndum grec permeti arribar a un acord raonable per a la reestructuració del deute grec, sense perjudicar la molt debilitada economia grega.