B

arack Obama, el president que l'any 2008 va il·lusionar els Estats Units i el món amb el seu "Yes, we can" ("Sí, podem"), està recuperant aquest impuls quan li queda any i mig per deixar la Casa Blanca i quan tots el donaven ja per un "ànec coix", denominació que es dóna als mandataris que s'apropen al final d'etapa.

El d'ahir va ser un dels millors 4 de juliol del seu mandat: les últimes dues setmanes el situen en la història com el president que va reconciliar el país amb Cuba després de 54 anys, el que va ampliar la cobertura sanitària a més de 16 milions de persones i el primer a defensar i facilitar la legalització del matrimoni homosexual al país.

La recuperació econòmica, amb la desocupació en el seu índex més baix en set anys, té també molta influència en el fet que aquest dimarts Obama aconse?guís per primera vegada en més de dos anys el 50 per cent d'aprovació en una enquesta, elaborada per CNN/ORC.

Aquest escenari era impensable al novembre passat, quan un Obama en les seves hores més baixes encaixava una rotunda derrota en les eleccions legislatives i encarava la recta final de la seva Presidència amb el Congrés més hostil, controlat per un Partit Republicà que no li ha donat treva.

Però Obama no es va resignar i, alliberat de la pressió electoral, va recórrer al seu poder executiu per avançar en temes clau de la seva Presidència bloquejats per l'oposició al Congrés. Així, va fer tota una declaració d'intencions de la intensitat que volia donar-li a la recta final del seu mandat en anunciar, solament 15 dies després del revés electoral, la regularització de més de cinc milions d'immigrants indocumentats.

El Tribunal Suprem també va contribuir a la felicitat d'Obama, legalitzant el matrimoni homosexual i blindant per segona vegada un pilar de la reforma sanitària d'Obama, el seu major èxit en política nacional.