Grècia celebra avui un referèndum clau per al futur de país. Després d'una campanya curta i molt polaritzada, les enquestes mostren un empat tècnic entre els partidaris del "no", que defensa el Govern, i el "sí". De fet, la consulta s'ha convertit en un plebiscit sobre la permanència del país en l'euro. Conscients del que es juga el país a les urnes, ja que els ciutadans estan cridats a votar si accepten o no la proposta dels creditors a canvi del desemborsament del rescat, els dos principals partits han elevat el to dels seus missatges en els darrers dies.

Ahir, el dia abans de la votació, la pressió de part de la classe política europea va créixer perquè els grecs votin "sí" en el referèndum que se celebra sobre les condicions econòmiques dels creditors.

El president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata Martin Schulz, va subratllar que ha estat el govern d'esquerres del primer ministre grec, Alexis Tsipras, el que ha conduït al país a un atzucac, "però d'això la gent no en té la culpa".

Segons Schulz, "la situació segur que no millorarà" si el poble rebutja en el referèndum d'avui els plans de reforma de les institucions creditores, perquè el Govern grec es queda sense diners.

Per la seva banda, el president del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF), Klaus Regling, va afirmar que espera un "resultat positiu" en el referèndum. "Hi ha molta incertesa ara sobre el futur de Grècia. Vull que Grècia sigui part de l'eurozona i, per tant, espero un resultat positiu en aquest difícil procés", va dir Regling.

El titular de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, va subratllar que la decisió de seguir o no pertanyent a l'eurozona depèn del poble grec, al mateix temps que es va mostrar convençut que la Unió Europea (UE) sortirà enfortida de la crisi.

"Grècia és membre de l'eurozona, d'això no hi ha dubte. Si amb euro o temporalment sense: aquesta pregunta només la poden respondre els propis grecs", va dir el ministre.

Per la seva banda, el ministre francès d'Economia, Emmanuel Macron, va reiterar la idea del seu Govern que el referèndum convocat avui per l'Executiu d'Alexis Tsipras és legítim, però que hi ha una falta de "sinceritat democràtica" en el moment i en la qüestió plantejada.

Divisió interna

A Grècia, el governamental Syriza demana recolzar el "no" per enfortir la posició del Govern en les negociacions, encara que recalca que aquesta decisió no significa la sortida del país de l'euro, la permanència del qual l'Executiu d'Alexis Tsipras recalca que no qüestiona.

"No, per la Grècia de la dignitat, per l'Europa de la democràcia" defensa el lema de Syriza, la campanya del qual s'ha centrat a fer front a les ingerències externes de líders europeus com el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va demanar a votar "sí" per provocar la dimissió de Tsipras i que els creditors puguin "negociar amb un altre govern".

Els conservadors de Nova Democràcia, per la seva banda, insten a marcar la casella del "sí", perquè insisteixen que el que està en joc és la permanència en la moneda comuna.

Parlen obertament que el "no" significarà excloure a Grècia de l'eurozona, per la qual cosa han convertit el "Sí a Grècia, sí a l'euro" en el seu principal eslògan.

Per fer arribar aquest missatge, el partit de l'exprimer ministre Andonis Samarás ha mobilitzat als seus històrics, els ex caps de Govern Konstantinos Mitsotakis i Kostas Karamanlís.

Mentre el primer ha estat present en les multitudinàries manifestacions convocades pel "sí" a través de la plataforma "Vivim a Europa", el segon ha difós un vídeo per demanar el "sí", doncs el "no" s'interpretarà com "la decisió de sortir del cor d'Europa i serà el primer pas cap a aquesta sortida".

Encara que als carrers es barregen els cartells dels partits amb els de col·lectius com sindicats patronals i associacions diverses -que s'han implicat en la campanya-, la batalla electoral s'ha lliurat en els mitjans de comunicació i, sobretot, a internet. A través de les xarxes socials s'han difós els diversos vídeos d'una i una altra part i es difon la informació sobre els mítings i les accions com la de les joventuts de Syriza, que van penjar dijous una gran pancarta de la muntanya Licabeto d'Atenes amb un "no" i el lema "No a l'austeritat, no a la por".