El «corralito» es mantindrà a Grècia almenys fins aquest dijous, segons van avançar ahir els mitjans grecs que citaven fonts pròximes a una reunió que al tancament d'aquesta edició s'estava celebrant al Ministeri de Finances. Estava previst que després de la trobada entre el viceministre de Finances, Dimitris Mardas, i els directors dels bancs grecs, es publiqués un nou decret sobre restriccions bancàries que substituís el que ha estat en vigor durant els últims vuit dies. Segons les citades fonts, continuarà el tancament de bancs mentre que la limitació de retirada de diners en efectiu a través dels caixers automàtics es mantindrà en 60 euros diaris. La situació s'examinarà de nou demà per decidir els propers passos a adoptar. A més de les limitacions a la retirada d'efectiu, el control de capitals durant aquesta setmana prohibia totes les transaccions de diners a l'estranger amb excepció dels pagaments per les importacions de productes de primera necessitat.

Així mateix, no tenen límits les transaccions electròniques a l'interior del país, així com la retirada en caixers amb targetes de l'estranger. En una trucada telefònica, el ministre de Sanitat, Panayotis Kurublís, va demanar al vicegovernador del Banc de Grècia, Theodoros Mitrakos, accelerar els tràmits per agilitzar el comerç de matèries primeres i productes farmacèutics. Prèviament l'associació de farmacèutics de Grècia havia sol·licitat al ministre fer un pla de contingència per assegurar les reserves de medicaments.

Per facilitar que no hi hagi escassetat de liquiditat entre els ciutadans, el ministre adjunt de Transports, Jristos Spirtsis, va anunciar que el transport públic urbà a Atenes continuaria sent gratis fins divendres. «La lliure circulació de passatgers és part de les mesures de solidaritat per donar suport als ciutadans», va afirmar Spitsis en un comunicat.

La decisió

El Banc Central Europeu (BCE) va informar ahir que el seu consell de govern havia decidit mantenir sense canvis la quantitat de liquiditat màxima (89.000 milions d'euros) que els bancs grecs podien demanar al Banc de Grècia i també va avançar que aplicarà retallades de valor als actius que presentessin com a garantia. El consell de govern va discutir una proposta presentada pel Banc de Grècia per un augment del nivell de liquiditat, però al final va decidir mantenir sense canvis el nivell màxim de provisió urgent a les entitats hel·lenes.

El Banc de Grècia va sol·licitar un augment d'aquest màxim de 3.000 milions d'euros, segons alguns mitjans de comunicació, si bé el BCE no va donar xifres concretes. La provisió urgent de liquiditat només es pot proporcionar als bancs a canvi de suficients garanties, va afegir l'entitat monetària europea. «La situació financera de la República Hel·lènica té un impacte en els bancs grecs ja que les garanties que s'utilitzen en les operacions de provisió urgent de liquiditat depenen en gran mesura d'actius vinculats al govern», va assenyalar el BCE.

Per aquesta raó, el consell de govern va decidir ajustar les retallades de valor que s'aplica als actius de garantia que el Banc de Grècia accepta per proporcionar liquiditat d'emergència, la qual cosa suposa que donarà menys diners als bancs grecs per cada actiu que presentin. Així mateix el BCE va posar èmfasi que observa de prop la situació en els mercats financers i les implicacions potencials per a la política monetària i per a l'equilibri de riscos per a l'estabilitat de preus.