Grècia s'ha presentat aquest dimarts a Brussel·les sense cap nova proposta per arribar a un acord amb els seus creditors, i els líders europeus li han recordat que queda "poc temps". La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit des de Brussel·les que "encara no hi ha una base per a les negociacions", mentre que el president francès, François Hollande, ha demanat "ràpid" noves propostes "serioses i creïbles". Dimecres s'espera que el govern grec presenti una petició formal per un tercer rescat, segons ha avançat el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, s'adreçarà de bon matí al ple del Parlament Europeu.

L'Eurogrup previ a la cimera de l'euro de Brussel·les ha acabat sense cap mena d'acord perquè els ministres no tenien noves propostes gregues sobre la taula. El nou representant hel·lè, Efklidis Tsakalotos, no ha presentant una petició concreta, com ha admès el seu homòleg espanyol, Luis de Guindos, que ha dit que només s'ha parlat "de coses generals" i que no hi ha "temps per perdre".

El govern grec argumenta que va presentar les seves propostes dimarts passat, abans de la fi de l'anterior rescat, quan va suggerir demanar un nou préstec per pagar el deute a través del fons de rescat europeu, així com també un pla per a reestructurar-lo. Els ministres de l'Eurozona, però, volen la petició formal del rescat, abans de començar cap mena de negociació. A més, avisen, qualsevol discussió sobre la reestructuració del deute es pot allargar. Grècia, en situació de 'corralito' des de dilluns passat, no té més temps abans que els bancs es quedin sense líquid, especialment després que el BCE hagi decidit congelar l'assistència d'emergència.

La manca de propostes concretes ha molestat a líders com la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaité, que ha criticat que pel govern grec tot "sempre hagi de ser demà". "Hi havia una promesa per avui, ara hi ha una promesa per demà, amb el govern grec sempre és demà, però demà pot ser cada dia!", ha lamentat Grybauskaité a l'inici de la cimera.

Alexis Tsipras, amb el capital polític renovat després del resultat del referèndum de diumenge, ha mantingut trobades bilaterals amb els líders dels estats més grans de la UE, com Angela Merkel o François Hollande. Dimecres, el primer ministre grec s'adreçarà al plenari de l'Eurocambra per defensar les seves propostes, en un debat amb els eurodiputats que també comptarà amb la participació del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker.