El líder de Podem, Pablo Iglesias, va donar ahir la benvinguda a les crítiques internes suscitades pel reglament de primàries de la formació, tot i que va confirmar que la direcció mantenia el «full de ruta traçat», alhora que va anunciar que hi podia haver sorpreses en la seva llista. En roda de premsa després de la reunió del Consell de Coordinació de Podem, Iglesias es referia així al manifest que han ?subscrit més de 500 càrrecs del partit i les resolucions de diversos òrgans de direcció autonòmics que han demanat modificar el procediment de primàries, que estableix una circumscripció estatal per a la llista al Congrés i la possibilitat de votar en bloc una llista completa.

«Seguim amb el nostre full de ruta», va dir el secretari general de Podem, que va recordar que aquest reglament va comptar amb un «enorme suport» quan va ser aprovat el passat 27 de juny pel Consell Ciutadà de l'Estat, en el qual estan també representats els líders autonòmics del partit.

No obstant, va assenyalar que si aquesta petició de consulta recaptava les signatures necessàries amb temps suficient per a convocar-la, la direcció de Podem compliria «rigorosament» la legalitat que establien els estatuts del partit, però també va recordar que aquest mateix model s'havia usat en les primàries autonòmiques de la formació. Després de donar la benvinguda a les crítiques que contribuïssin al «diàleg lleial entre companys», Iglesias va defensar el sistema de primàries, a les quals qualsevol podia presentar-se, i en què -va recordar- s'havia introduït un «sever corrector de gènere i territorial». Va assegurar també que Podem era un partit amb «clara consciència plurinacional» i que no tindria sentit que en ?circumscripcions com Catalunya, València o Galícia no hi anessin candidats d'aquests territoris. Igualment, es va recolzar en el rebuig al sistema electoral, que considera que vulnera l'esperit de la Constitució, per justificar la decisió de la direcció per la circumscripció estatal per elegir els candidats al Congrés.

El sistema

El sistema actual està dissenyat -va dir- «per frenar el canvi a Espanya» i, per això, va avançar, que qualsevol que volgués «entendre's» amb Podem al Congrés hauria d'assumir una reforma del model electoral per ajustar-se a l'esperit de la Constitució. Va avançar que quan presentés els avals necessaris, faria pública la llista i l'equip amb el qual concorrerà a aquestes primàries per elegir els candidats a les pròximes eleccions generals.

Iglesias no va voler donar noms ni comentar la possibilitat que pogués comptar amb l'exdiputada d'IU a l'Assemblea de Madrid Tania Sánchez, que va mostrar la seva disposició a anar a la llista d'Iglesias. En qualsevol cas, el líder de Podem va garantir que presentaria una candidatura que integraria diferents sensibilitats i sectors, i comptaria amb representants de diferents àmbits, alguns de prestigi; i va avançar que hi podia haver «alguna sorpresa». El procés de primàries va arrencar divendres passat la fase de recollida d'avals que s'estendrà fins al dia 8. Després, del 6 al 10 de juliol, podran registrar les candidatures, que es publicaran el dia 13. La campanya i les votacions es desenvoluparan entre els dies 17 i 22, i els resultats es coneixeran el 24.