Les principals borses europees van rebre ahir sense pànic, però amb pèrdues, el «no» al referèndum celebrat a Grècia per decidir sobre les propostes de reformes i ajustos dels creditors internacionals. La negativa grega a les mesures d'austeritat de socis i creditors a canvi d'un nou rescat va provocar un repunt en les primes de risc i la caiguda generalitzada a les borses del Vell Continent que, no obstant això, van ser menors que les previstes pels analistes, que vaticinaven pèrdues del 5%. El mercat que més va perdre va ser el de Milà, que va caure un 4,03%, mentre que Madrid va retrocedir el 2,22%; París, el 2,01%; Frankfurt, el 1,52%; i Londres, el 0,76%. La prima de risc d'Itàlia va pujar a 162 punts bàsics; la de Portugal, a 242 punts bàsics; la d'Espanya, a 161; i la de Grècia, a 1.733 punts bàsics, 326 més que en l'obertura i 344 més que divendres.

Després de conèixer els resultats de la consulta grega, els futurs de les borses europees ja anticipaven importants pèrdues, que es van confirmar en l'obertura. Una obertura en la qual es coneixia la dimissió del ministre de Finances, Yanis Varufakis, que va deixar el seu càrrec per facilitar un acord amb els creditors. Tot i la decisió dels grecs, els socis i creditors seguiran negociant una solució per a Atenes, que avui, a la cimera de líders de l'eurozona, prèvia a la cimera extraordinària de líders europeus, presentarà noves propostes. Un escenari que va tranquil·litzar els mercats.

Les valoracions

L'agència Fitch va dir que el «no» al referèndum augmentava dramàticament el risc d'una sortida de Grècia de l'euro, tot i que considerava que un acord encara era possible. Igualment, el director d'Anàlisi de Bankinter, Ramón Forcada, va lamentar el «no» de Grècia a les últimes propostes dels creditors, i va dir que esperava una mica més de «seny i sentit comú», ja que l'economia del país hel·lè seria la que patirà.

Pel que fa al mercat, va destacar que les borses havien assumit de manera serena el resultat del referèndum grec, el que posava en perspectiva la mida de Grècia i la seva importància. «Grècia haurà d'acabar acceptant» les propostes europees, segons Forcada, que va estimar que finalment es renegociarà el deute grec, tot i que s'haurà de respectar l'import total, «per no alertar nous populismes». El director d'Anàlisi de Mirabaud Securities a Espanya, Ignacio Méndez, també va considerar que seria limitat l'impacte que tindria en el mercat la situació de Grècia, ja que, segons ell, més tard o més d'hora sortiria de l'euro.

El Departament d'Estratègia de Mercats de Banca March va assegurar que els esdeveniments a curt termini dependrien de la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de si restringia la línia de liquiditat d'emergència a la banca grega.