El ministre grec de Finances, Yanis Varoufakis, va sorprendre ahir amb un missatge al seu compte personal de Twitter: «Minister No More!», tres paraules que anunciaven la seva dimissió i amb les quals oferia el seu cap a les institucions europees, que el consideraven una figura incòmoda per a les negociacions.

Va explicar al seu blog que després de conèixer-se els resultats del referèndum «se'm va comunicar que hi havia certes preferències d'alguns participants de l'Eurogrup pels quals seria millor que estigués absent de les seves reunions, una idea que el primer ministre va considerar potencialment útil». De fet, des del primer dia l'estil peculiar d'aquest economista va xocar en un món amb rodatge i ple de polítics de llarga trajectòria. Alguns, com el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, es van queixar obertament d'un comportament que molts van qualificar d'arrogant i allunyat de la realitat.

Per això, va continuar Varoufakis, «me'n vaig del Ministeri», ja que «és el meu deure ajudar Alexis Tsipras a explotar, en la mesura que consideri encertat, el capital que el poble grec ens va garantir ahir en el referèndum», en el qual el 'no' a la proposta de les institucions va guanyar per més de 20 punts d'avantatge.

Varoufakis va destacar l'esforç del poble grec, que en circumstàncies difícils ha estat capaç de dir 'oxi' (no) i que és un exemple per als demòcrates de tot el món.

«És, per tant, essencial que el gran capital atorgat al nostre Govern per l'esplèndid vot del 'no' s'inverteixi immediatament en un 'sí' per a la solució encertada, per a un acord que impliqui la reestructuració del deute, menys austeritat, la redistribució a favor dels més necessitats i reformes reals», va afegir.

El ministre grec va aprofitar el seu comiat per llançar una altra reprensií als seus col·legues europeus i va assegurar que portaria «amb orgull l'odi» dels creditors.

«Nosaltres a l'esquerra sabem com actuar col·lectivament sense posar l'interès en els privilegis del càrrec. Donaré suport plenament al primer ministre Tsipras, al nou ministre de Finances i al nostre Govern» en la lluita per reestructurar el deute, va resoldre.

Varoufakis se'n va en la cresta de l'onada, amb un gran suport dels grecs i amb la seva popularitat al màxim. Allà on anava, la gent l'abraçava i l'animava a seguir a primera línia del front. Un autèntic fenomen social.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, per mitjà del portaveu de l'Executiu, Gavriil Sakelaridis, va agrair a Varoufakis el seu «incansable esforç» per defensar els interessos de Grècia en les negociacions amb els socis en moments molt difícils.

Malgrat aquests elogis, el mateix Tsipras havia decidit reduir el paper de Varoufakis a les negociacions a Brussel·les, reservant-se per a si mateix i per al fins ara viceministre de Relacions Internacionals Econòmiques, Euclid Tsakalotos, el comandament de les operacions.