La Policia Nacional ha desarticulat una banda dedicada a introduir droga a Espanya, per distribuir-la després per França i Itàlia, en una complexa operació que, en dos anys, s'ha saldat amb 42 detencions i la confiscació de més de cinc tones d'haixix i 3,6 de cocaïna.

La delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha presentat avui en roda de premsa l'operació policial, iniciada a l'abril del 2013 a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i que s'ha desenvolupat en 14 fases, en què han resultat clau les dades aportades per ciutadans anònims que es van posar en contacte amb la policia a través de les xarxes socials.

Llanos de Luna ha afirmat que, amb aquesta operació, es dóna per "totalment desarticulada" l'organització de narcos, que utilitzava camions amb doble fons per transportar la droga procedent del Marroc fins a França i Itàlia, on les substàncies intervingudes haurien arribat a un preu d'entre 15 i 20 milions d'euros.

La investigació es va iniciar arran dels primers dades facilitades per la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), municipi on la banda de narcos tenia una de les seves bases d'operacions, amb les localitats gaditanes de Sanlúcar de Barrameda i Barbate.

La banda transportava la droga des del Marroc en llanxes semirígides i l'emmagatzemava durant un temps a cases situades en aquestes localitats de la costa gaditana, per posteriorment transportar-la a Barcelona, on l'haixix es guardava a naus industrials i a pisos.

Els narcos utilitzaven després camions de doble fons, amb capacitat per a una tona i mitja d'haixix, per portar la droga a Itàlia i França, trasllats que en ocasions efectuaven mitjançant furgonetes llogades que els permetien desplaçaments més ràpids amb els quals eludir els seguiments policials.

També la banda utilitzava "mules" per portar a Espanya cocaïna procedent de Colòmbia i Veneçuela i, en una ocasió en el marc de l'operació, es va intervenir 32 preservatius farcits d'aquesta substància en estat líquid a un home que els portava a l'estómac i que va acabar evacuant-los en un centre hospitalari.

Concretament, l'operació ha permès intervenir 5.073 quilos d'haixix, 3,6 de cocaïna, 8,3 de marihuana i 6,3 de substàncies per al tall, a més de tres escopetes, 120.000 euros en efectiu i dos camions utilitzats per al transport de la droga.

La xarxa desarticulada estava liderada per espanyols d'origen marroquí establerts a Sant Feliu de Guíxols, Martorell (Baix Llobregat) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), encara que els investigadors creuen que els grans capitostos de l'organització la lideraven des del Marroc.

Aproximadament el 80% dels detinguts segueixen a la presó preventiva en espera de judici i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs, després del pagament d'una fiança imposada pel jutge

El comissari Sebastián Trapote, un dels quals ha dirigit la investigació, ha celebrat la importància que ha tingut per al desenllaç del cas les informacions aportades pels ciutadans a través del correu antidroga@policia.es, la veracitat de les quals anava sent confirmada posteriorment per la policia.

Aquesta iniciativa per aconseguir la col·laboració ciutadana respon al projecte "tweetredada" que la Policia Nacional va impulsar al gener del 2013 per recollir informacions anònimes i confidencials que permetin lluitar contra el tràfic de drogues a petita o gran escala.

En l'operació hi han participat agents de la policia judicial de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols, de la UDICO de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona i de la Brigada Central Estupefaents de la Comissaria General de la Policia Judicial.