El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va lamentar que l'Executiu espanyol es mantingués inalterable en els objectius de dèficit per a les comunitats autònomes (0,3% al 2016) mentre creixien els seus ingressos per impostos i posava en marxa rebaixes fiscals com la de l'IRPF.«Res canvia. L'economia pot estar creixent, la recaptació creixent, però els objectius de dèficit continuen implacablement a la baixa i esbiaixats a favor de l'administració central», va afirmar el conseller, que va lamentar que l'Estat es reservés per a ell un 2,2% de dèficit mentre obligava a les comunitats autònomes una dècima part del total de les administracions (2,9%).

Les valoracions

Segons Mas-Colell, aquest repartiment és «il·legal, arbitrari, irreal i injust», motiu pel què Catalunya va votar amb vuit comunitats més en contra dels objectius de dèficit. A més, va assegurar que qualsevol ajustament en la despesa haurà d'arribar ja de la mà de l'administració central, i no pot ser que, un cop més, l'hagin d'assumir els territoris. «És clar que el govern central, que s'està quedant tots els elements de recaptació i es permet reduccions d'impostos, evidencia que va una mica sobrat i que hi ha marge d'ajustament de despesa», va sentenciar.

Mas-Colell també va demanar que l'Autoritat Fiscal Independent (Airef) elaborés un informe per esclarir els criteris pels què s'aplicava un dèficit del 0,3% per a les comunitats autònomes i no, per exemple, un 1%. Fins ara, va lamentar, «l'únic criteri que s'aplica és que el Ministeri mana».