El president dels EUA, Barack Obama, va rebre ahir Nguyen Phu Trong, el primer secretari general del Partit Comunista de Vietnam i un dels homes més poderosos del país, amb l'objectiu d'impulsar la bona relació i seguint la mateixa filosofia que, segons la Casa Blanca, guia l'acostament a Cuba.

Malgrat la seva preocupació per la situació dels drets humans al país asiàtic i les crítiques d'activistes i blocaires, el president nord-americà va voler passar pàgina a la «difícil història» entre les dues nacions i encetar una «relació constructiva», vint anys després del restabliment de les relacions diplomàtiques.

«Avui hem conversat amb franquesa sobre algunes de les nostres diferències respecte a temes de drets humans, per exemple, i llibertat de religió», va dir Obama després de reunir-se amb Trong. I va afegir que «aquestes tensions poden resoldre de forma eficaç».

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va assegurar que el restabliment de la relació amb el Vietnam, represa el 1995, reflecteix la idea d'Obama que «intentar defugir o aïllar un país, en alguns casos, pot resultar en menys eficaç que relacionar-s'hi».