Diversos càrrecs de partits d'esquerra, com Podem, IU, Equo i les candidatures municipalistes que van concórrer a les eleccions locals, han posat en marxa una plataforma amb el nom de Ahora en Común des de la qual conviden a la confluència «per guanyar les eleccions generals». Invitació que llancen ja des de la seva pròpia pàgina web en la qual han penjat un manifest signat, entre altres, per l'eurodiputat d'IU José Couso; el diputat de Podem a l'Assemblea de Madrid Isidro López; el membre del Consell Ciutadà d'aquest partit a la Comunitat madrilenya Diego Pacheco; el regidor de Ahora Madrid a l'Ajuntament de la capital Mauricio Valiente; o l'alcalde de Ferrol, Jorge Suárez, de la candidatura Ferrol en Común. «La necessitat d'una candidatura de la gent i per a la gent amb ambició de transformar en comú el nostre país és un clam en els carrers. Ahora en Común és el nom d'un somni que batega en el cor d'una ciutadania que anhela el canvi», diu el manifest d'aquesta «iniciativa ciutadana» que advoca per «la unió de la diversitat» davant d'estratègies com la de Podem.

La proposta

Mentre el partit de Pablo Iglesias aposta per presentar-se a les eleccions generals amb la seva pròpia marca, com va aprovar la seva assemblea fundacional de Vistalegre, Ahora en Común assenyala que «és el moment de construir una marea ciutadana per la confluència capaç de continuar amb la senda de canvi dels nous ajuntaments, guanyar les eleccions generals i inaugurar una era de Govern de les persones i per a les persones». «Creiem possible i ineludible anteposar el que ens uneix al que ens diferencia per arribar a un acord al voltant d'una sèrie de punts programàtics de sentit comú que reflecteixin el consens social del nostre temps», afirmen posant com a exemple l'èxit de les candidatures d'unitat popular en les recents eleccions municipals, en què s'han inspirat també per triar el nom de Ahora en Común.

Entre les més de 6.500 firmes que subscriuen el manifest estan també les de el regidor de Ahora Madrid Pablo Carmona, Rosa Martínez i Florent Marcellesi d'Equo, el regidor de Saragossa Pau Múñoz de Saragossa en Común o la regidora de Canviem Múrcia Margarita Guerrero.

La resposta

El secretari de relacions amb la societat civil de la formació Podem, Rafael Mayoral, va ratificar ahir el compromís de la seva formació de concórrer a les eleccions generals amb les seves sigles i, davant d'altres iniciatives, va assegurar que la gent tenia clar que l'alternativa a Rajoy era Pablo Iglesias i Podem. D'aquesta manera es va pronunciar Mayoral en una entrevista sobre la crida llançada per la plataforma Ahora en Común, des de la qual diversos càrrecs de Podem, IU, Eguo i candidatures municipalistes conviden a la confluència per guanyar les eleccions generals.

«La gent té clar que avui hi ha una alternativa perquè Rajoy marxi de la Moncloa i es diu Pablo Iglesias, i hi ha una formació política que té la possibilitat de plantar cara als austericides i es diu Podem», va subratllar des del respecte a «les opinions de tothom». Mayoral va recordar que Podem, en l'àmbit estatal, havia posat en valor que «hi ha molta gent» amb la qual estaven compromesos i que «està esperant que en les eleccions generals hi hagi una papereta de Podem». «I tenim el compromís d'arribar-hi», va recalcar Rafael Mayoral. «Nosaltres hem tingut una molt bona disposició al diàleg sempre amb tothom, ho hem demostrat, no amb paraules sinó amb fets i es pot veure a la composició de les llistes electorals», va afegir.