El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha reclutat més de 1.100 menors d'edat des de començaments d'aquest any a Síria, als quals anomena cadells del califat, segons va informar ahir l'Observatori Sirià de Dret Humans. L'ONG va assenyalar que l'organització extremista havia captat els menors a través d'oficines especials en els territoris que dominava a les províncies de Homs i Hama, al centre del país; i a Deir al-Zur, Al Hasaka, Al Raqa i Alep, al nord. Una vegada que són reclutats, els gihadistes els fan servir en ocasions en la batalla. L'Observatori va destacar que en els tres últims dies tres cadells del califat van cometre atemptats suïcides amb cotxes bomba en diverses zones.

Dos d'ells van atacar dilluns la rodalia de l'àrea de Yabal Abdelaziz, a l'oest d'Al Hasaka, i la rodalia d'Ain Aisa, a Al Raqa. El tercer va cometre l'atac dimecres contra una concentració de milicians kurds a Anfa al Zaker, al sud de l'enclavament de Kobani, a Alep. A més, des del passat 6 de juliol, almenys nou menors d'edat han mort en combats contra les forces kurdes i pels bombardejos de la coalició internacional a Yabal Abdelaziz, Ain Aisa i Serrin, al sud de Kobani, segons la mateixa font. L'Observatori va recordar que l'EI va començar a involucrar de forma notable a nens a la batalla a principis d'any, després que les autoritats turques augmentessin les mesures de seguretat per evitar la infiltració de gihadistes estrangers a les zones frontereres entre Síria i Turquia.

Les operacions

Al gener, els extremistes van enviar a un grup de menors a lluitar a Kobani, dels quals sis van perdre la vida, després de probablement rebre entrenament al nord-est d'Alep, va indicar l'ONG. A finals del mes passat, l'Observatori va documentar la mort de catorze cadells del califat a l'Iraq en xocs contra les forces iraquianes, bombardejos de la coalició i atemptats suïcides amb cotxes bomba, després que fossin enviats al territori iraquià després de rebre formació militar a Síria.

La font va subratllar que havia rebut informacions que un total de 150 menors podrien haver perdut la vida fins a la data en les files de l'Estat Islàmic en diverses zones, però va advertir que no havia pogut comprovar aquesta dada. Els nens i adolescents també han estat protagonistes de vídeos de l'Estat Islàmic, en els quals assassinaven a presoners. L'últim va ser difós dissabte passat pel grup radical i mostrava com joves, aparentment menors d'edat, mataven d'un tret al cap a 25 efectius de les forces del règim sirià al teatre romà de la ciutat monumental de Palmira, conquerida per l'Estat Islàmic al maig.