El president del Govern, Mariano Rajoy, va obrir ahir la seva carrera per repetir quatre anys a La Moncloa reclamant una majoria "gran" i "generosa" per al PP que permeti evitar les "aventures" que suposarien les aliances de l'esquerra i prometent més democràcia interna en el si de la seva organització.

A més, tot i que va negar apel·lar al vot de la por, Rajoy va posar d'exemple la difícil situació a Grècia per advertir que Podem defensa els postulats de Syriza i que el PSOE està disposat a donar el seu suport al partit de Pablo Iglesias.

El cap de l'Executiu va clausurar la conferència política del PP, amb la qual el seu partit ha establert les bases per elaborar el seu programa electoral, amb un discurs en què va advertir que els altres partits volen governar per "anul·lar-ho tot" i derogar les reformes que han servit perquè Espanya hagi tornat a la recuperació.

Per això va cridar els seus per aconseguir en les pròximes eleccions generals -que sense especificar una data va insistir que seran abans que acabi l'any- una majoria "gran" i "generosa", perquè, si no, va advertir, "qualsevol de les altres alternatives" buscarà i trobarà "aliances per impedir-los governar". Va admetre que aquesta cita amb les urnes serà molt més complicada que la del 2011 i exi?girà dels populars "més habilitat, més convenciment i més persuasió", però va insistir que al seu partit l'avalen els resultats econòmics.

"No cal anar molt lluny per veure com de fàcil pot resultar arruïnar una recuperació en marxa", va assenyalar referint-se a Grècia abans de plantejar si el que passa al país hel·lè és el canvi que volen els nous partits d'extrema esquerra a Espanya.

I també es va preguntar si "aquest és el canvi que patrocinaran i empararan els socialistes com han fet en tants ajuntaments i comunitats autònomes d'Espanya" donant suport a Podem.

Segons la seva opinió, tant els socialistes com Podem haurien d'estar "avergonyits" davant el que està passant a Grècia, "uns (el partit de Pablo Iglesias) per defensar les polítiques que han portat a la situació actual d'aquest país, i altres (el PSOE) per legitimar-les amb el seu suport".

En aquesta cita en la qual s'ha debatut tant sobre millorar la democràcia interna del PP, Rajoy va prometre que hi hauria canvis en aquest sentit per donar "més protagonisme" als afiliats, però el seu partit els farà "amb ordre i eficàcia" i el model que apliqui no s'assemblarà a les primàries de "broma" que fan els altres. "Canviarem el que calgui canviar, com sempre ho hem fet, però quan abordem els canvis els portarem a la pràctica per complir-los, no per descafeïnar-los", va assegurar.

Rajoy va afegir que "tots presumeixen de primàries" en altres partits, però "només es veuen imitacions de plebiscits" i mentre uns les anul·len, altres fan llistes úniques i altres posen "tantes traves" que al final només tenen un candidat.

"Quina broma és aquesta?", es va preguntar Rajoy, que va advertir que els populars no accepten "ni una" lliçó dels altres sobre aquest assumpte.

El cap de l'Executiu, que també va criticar els socialistes per "embolicar-se amb la bandera d'Espanya" perquè se'ls reconegui, per "simular altres carències" o per "dissimular altres banderes", no es va oblidar en aquesta ocasió de criticar Ciutadans.

Així, després d'assenyalar que als "nouvinguts" encara els "envolta la boira" i apuntar que d'uns -Podem- coneix els "models en què s'inspiren", va afegir que d'altres no en sap ni tan sols això.

I va recórrer a Antonio Machado per suggerir que l'únic que ofereix el partit d'Albert Rivera són uns mons "subtils, ingràvids i gentils com bombolles de sabó".

Rajoy va iniciar el seu discurs de cloenda amb un record a Miguel Ángel Blanco quan es compleixen divuit anys del seu segrest i assassinat a mans d'ETA, i després de projectar-se un vídeo mostrant com es van viure aquells dies, que va provocar el fort aplaudiment dels assistents i les llàgrimes de la germana del regidor, Marimar.

Abans, els vicesecretaris de Comunicació, Pablo Casado, i d'Estudis i Programes, Andrea Levy, van presentar les conclusions en què el PP assumeix ja el compromís d'"una persona, un vot" per "impulsar l'elecció directa" dels seus dirigents, com va explicarCasado.

També recullen els populars la promesa de limitar mandats i el nombre de càrrecs que pugui ostentar un membre del PP -un d'institucional i un altre d'orgànic-, així com la seva proposta de reforma electoral per "garantir que governin els guanyadors i no la suma de perdedors".