Un equip d'investigació de la Guàrdia Civil de Saragossa està treballant des d'ahir per intentar aclarir les causes de l'incendi que es va produir la nit de dissabte a diumenge, prop de la mitjanit, a la residència d'avis de Santa Fe, en què 8 dels 19 residents van morir i pel qual quatre persones continuen ingressades, una d'elles a l'UCI. L'incendi de la residència de Saragossa, pel que sembla, es va originar en un matalàs d'una habitació situada en una planta que estava buida i que no allotjava cap resident en aquell moment.

Les investigacions apunten com a possible responsable de l'incendi una de les internes, que va resultar ferida i que podria haver calat foc al matalàs d'una de les habitacions de la primera planta per motius que de moment encara es desconeixen, segons han indicat fonts de la Guàrdia Civil.

Dels vuit morts, set són dones i tots tenen edats compreses entre els 74 i els 92 anys. Els vuit ancians donats d'alta ja han estat trasllats a una residència d'Alfamén, a uns 44 quilòmetres de Saragossa, segons ha decidit la direcció del centre privat sinistrat pel foc. El delegat del Govern a l'Aragó, Gustavo Alcalde, va dir que probablement tots ells van morir per inhalació de fum, a l'espera del resultat de les autòpsies, que se'ls practicaran avui a l'Institut de Medicina Legal de Saragossa.

Una dotzena de ferits

En aquests moments continuen ingressats quatre dels dotze ferits, entre ells la cuidadora, que es preveu que rebi l'alta de manera imminent ja que roman hospitalitzada pel seu estat de nervis i no pas per cap afectació física en concret. Dels ferits a l'hospital, n'hi ha un que està greu a l'UCI de l'hospital Miguel Servet amb insuficiència respiratòria, mentre que els altres dos pacients de més avançada edat han estat traslladats de l'hospital Royo Villanova al Provincial, on estaran en observació per veure com evolucionen.

El Govern central, encapçalat pel seu president, Mariano Rajoy, va mostrar el seu condol a les famílies per aquest tràgic succés, a més del president de la comunitat, Javier Lamban, mentre que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va traslladar el seu pesar al mandatari aragonès. Així mateix, el Govern de l'Aragó va posar a disposició dels familiars, tant dels vuit morts com dels ferits, l'atenció psicosocial necessària per atendre'ls després d'aquest succés.

Aquestes dades han estat aportades pel conseller de Sanitat, Sebastià Celaya, després de la visita que ha realitzat al costat del president del Govern d'Aragó i la consellera de Ciutadania i Drets Socials, María Victòria Broto, a l'hospital Miguel Servet, on es van reunir amb la direcció mèdica. Allà, Lambán va qualificar d'"accident desgraciat i fatídic" l'incendi i va reiterar la seva solidaritat envers les famílies de les víctimes que han patit de més a prop l'accident.

El centre, al punt de mira

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Pedro Santisteve, i la vicealcaldessa, Luisa Broto, també van visitar els centres hospitalaris i van anunciar que s'iniciarà una investigació per comprovar si la residència complia la normativa municipal en matèria de seguretat, obertura i instal·lacions que requereixen els centres assistencials. El president d'Aragó no es va voler aventurar a l'hora de determinar les causes de l'incendi, a l'espera de que els tècnics i la policia judicial les determinin. Va anunciar que es farà "un seguiment de dels esdeveniments" però prioritzant i a la vegada per incidir que "ara és un moment de dol". L'Executiu autonòmic va insistir també que l'important és "atendre els ferits" i reallotjar-los perquè al final tota la resta són "tràmits que vindran després".

La rellevància del succés de Saragossa resideix en el fet que és el que més víctimes mortals ha causat en una residència d'avis a Espanya en els últims quinze anys. L'accident ha consternat la Comunitat aragonesa, i per aquest motiu s'ha declarat una jornada de dol per mostrar suport a les families afectades per la tragèdia.