Càmeres de circuit tancat, sensors de moviment i una infinitat de mesures de seguretat converteixen el penal Altiplano I en un lloc del qual sembla impossible escapar, excepte per al capo del narcotràfic mexicà Joaquín El Chapo Guzmán, que n'ha fugit aquest cap de setmana en una operació de pel·lícula. El nom complet del penal és Centre de Readaptació Social Número 1 Altiplano. Està situada a l'Estat de Mèxic, a 25 quilòmetres de Toluca, i a uns 90 de Ciutat de Mèxic. El seu nivell de seguretat "és màxim i hi ha sistemes i equips electromecànics i electrònics com circuit tancat de televisió, control d'accessos, alarmes, detectors de metall, drogues i explosius, radiocomunicació, veu i dades, sensors de presència, i telefonia", segons un informe d'accés públic sobre les presons del país.

Joaquín El Chapo Guzmán, líder del càrtel de Sinaloa i un dels principals narcotraficants de tot el món, hi havia ingressat el febrer de 2014. Va ser vist per última vegada dissabte al vespre, a la zona de les dutxes. En una roda de premsa, el titular de la Comissió Nacional de Seguretat, Montaña Alejandro Rubido, va assenyalar que en aquest mateix espai es va trobar "un buit de 50 per 50 centímetres i 1,5 metres de profunditat que comunicava amb un conducte vertical" , i aquest al seu torn amb un túnel. El túnel, va assenyalar el funcionari, "compta amb canonada de PVC per a ventilació, enllumenat i una motocicleta adaptada sobre rails com a mecanisme d'extracció" que pel que sembla va ser utilitzada per treure la terra. Al llarg del túnel es van trobar "instruments de construcció, tancs d'oxigen, recipients amb combustible, fustes i canonades. El passatge desemboca en un immoble que es troba sl sud-oest del centre federal (la presó) a la colònia Santa Juanita", va detallar.

Aquesta no és la primera vegada que "El Chapo" escapa d'una presó penal de màxima seguretat. Al gener del 2001 ho va fer d'un altre recinte, el Puente Grande situat a la ciutat de Guadalajara, a l'oest de Mèxic. De moment no se sap on pot ser el fugitiu i es continua treballant per trobar-lo.