De caçador a presa

Testimonis de la cimera van qualificar Tsipras de «gos apallissat»: l'única opció que tenia era sotmetre's a la voluntat dels creditors per obtenir alguna concessió. En privat, Tsipras va manifestar la seva preocupació per la recepció que es trobaria quan arribés a Atenes.

14.07.2015 | 15:06
Una activista antiausteritat crema una bandera de Syriza ahir a Atenes

E

l líder populista contrari a l'austeritat ha acabat cedint davant la pressió del grup de països més intransigents amb el Govern d'Atenes, liderats per Alemanya. La visió d'alguns funcionaris presents a la reunió va ser contundent: «Tsipras era com un gos apallissat, només tenia l'opció de sotmetre's a la voluntat dels creditors per tal d'obtenir alguna concessió».
En privat, el primer ministre grec va manifestar la seva preocupació que es trobaria quan arribés a Atenes, on haurà de buscar suports per tirar endavant l'acord al Parlament. De moment, els sindicats públics ja s'han revelat i han convocat una vaga de 24 hores per dimecres que ve en protesta contra l'acord aconseguit entre el Govern i els creditors, el mateix dia en què està prevista la seva votació al Parlament.
«Pocs dies després del referèndum del 5 de juliol, que el 62 % de grecs va votar "no" a les noves mesures, ens trobem igual com si el referèndum no s'hagués celebrat», va assenyalar el sindicat de funcionaris.En tornar de Brussel·les, Tsipras va mantenir una reunió amb els seus col·laboradors més propers. Ara s'enfronta a la dificultat de vendre l'acord en el si de l'esquerrà Syriza, ja que alguns dels seus membres s'han mostrat obertament en contra d'acceptar mesures que impliquin més austeritat.
La votació del divendres passat, en la qual el Parlament havia de donar llum verda a l'Executiu per continuar les negociacions sobre la base de la proposta grega, ja va posar de manifest que molts diputats del partit governant no acceptaran fàcilment aquest pla.
El grup parlamentari de Syriza es reunirà avui a primera hora per tractar el pacte i la situació interna que es presenta davant el desacord de 32 diputats en aquesta votació.
Disset d'ells es van manifestar en contra, es van abstenir o no van acudir a la votació, mentre altres quinze, que sí van donar suport al mandat per a la negociació, van deixar clar que ho feien sense combregar amb la proposta, la qual cosa va deixar molt afeblida la majoria parlamentària.
El ministre grec de Treball, Panos Skurletis, ja ha aventurat que hi haurà comicis avançats al llarg d'aquest any i que fins aleshores o bé es crearà un Govern d'àmplia coalició o bé es buscaran suports puntuals de l'oposició per poder aplicar les reformes acordades amb l'eurozona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema