El Govern de l'Aragó va retirar al setembre de 2012 l'informe favorable condicionat d'obertura a la residència Santa Fe de Saragossa, incendiada dissabte passat, perquè no hi havia esmenat les deficiències de manteniment i higiènic sanitàries advertides en una inspecció realitzada el 2011. La consellera de Ciutadania del Govern d'Aragó, María Victoria Broto, va explicar ahir als mitjans de comunicació que la realitat era que hi havia un informe que deia que l'obertura permesa «deixa d'autoritzar-se» i que la residència privada, oberta al juliol de 1997, «no ha complert», si bé va afegir que no es podia haver tancat perquè havia de seguir un procés administratiu. Broto es va reunir amb el conseller de Sanitat d'Aragó, Sebastián Celaya, per analitzar la situació de la residència sinistrada després de l'incendi que va produir la mort de 8 persones i ferides a 12.

La consellera va assenyalar que s'havia realitzat una primera anàlisi de l'expedient d'aquesta residència, que va obrir les portes al juliol de 1997 amb un informe d'autorització provisional d'obertura favorable, i que posteriorment es van realitzar inspeccions el 2006 i 2011 que plantejaven que s'havien d'esmenar algunes qüestions «relacionades amb el manteniment i les condicions higièniques i sanitàries». El 21 de setembre de 2012 al no haver-se esmenat les qüestions plantejades, consta en l'informe que se li retira l'informe favorable condicionat per l'incompliment d'un mes donat per presentar la documentació, va indicar Broto.

Per tant, la residència va tenir al seu dia un informe amb autorització provisional d'obertura, en successives inspeccions es va constatar que havia de resoldre algunes qüestions i finalment hi ha l'informe de 2012 «en el qual es procedeix a retirar l'informe favorable condicionat», va resumir la consellera.

La investigació

Broto va incidir que ara caldrà estudiar de forma més pausada i «amb prudència i tranquil·litat» quina era la situació d'aquest centre i «veure les raons» de l'expedient que era «llarg» i del qual ahir es va fer una primera anàlisi ràpida a causa de la tragèdia ocorreguda el passat dissabte. La titular de Ciutadania i Drets Socials va assenyalar que en aquest moment «la residència no té aquest informe favorable» després que, després de la inspecció de 2011, no s'esmenenessin les deficiències. Broto va afegir que la residència sinistrada si complia les condicions de personal i el decret de les ràtios. Tant Broto com Celaya van incidir que «administrativament» el tancament «immediat» de la residència era «complicat» i «molt complex». En aquest sentit, va sol·licitar «prudència» perquè s'estava en una fase «provisional» tot i que va assegurar que el Govern d'Aragó aniria «fins al final» i prendria les mesures necessàries. Mentrestant ahir les banderes de la Delegació del Govern a Saragossa i de l'ajuntament de la ciutat van onejar a mig pas en senyal de dol pels morts en l'incendi de la residència.