La Unió Europea (UE) va imposar ahir una multa a Espanya de 18,93 milions d'euros per la manipulació de les estadístiques sobre el dèficit a la Comunitat Autònoma de València, segons va informar el Consell en un comunicat. La multa es refereix principalment «a la falta de registre de la despesa de salut i l'incompliment del principi de meritació per l'oficina regional», afegeix la nota. És la primera vegada que els Vint-i-Vuit imposen una multa per manipulació d'aquest tipus de dades, d'acord al que estableix una normativa adoptada el 2011 per reforçar la vigilància fiscal a la UE. Tot i que les negligències detectades per la Comissió Europea s'havien produït des de 1988, no va ser fins al 2011 en què la CE va tenir nous poders per poder tractar aquest tipus de problemes, de manera que la investigació va afectar únicament el període 2011-2012, ja que el falsejament de les dades va cessar el 2012.

La investigació

Brussel·les va obrir al juliol de 2014 una investigació formal sobre una «possible manipulació» de les estadístiques sobre dèficit i deute públics elaborades per les autoritats valencianes. La CE va dir llavors que examinaria si la informació errònia va ser publicada de manera «deliberada» o si va ser «una greu negligència» en la declaració de les despeses de la regió per veure si això va poder tenir un impacte en les dades oficials de dèficit i deute «durant diversos anys». Les irregularitats van ser notificades per les mateixes autoritats espanyoles a Eurostat el 2012, després de descobrir factures sense notificar a Madrid i València, fet que va portar a Espanya a elevar en un 0,4% del PIB el seu dèficit corresponent al 2011.

Eurostat va realitzar llavors diverses visites tècniques a Espanya per determinar la naturalesa del problema, en les quals va concloure que el cas de Madrid «podia ser considerat com un ajust excepcional», mentre que en el de València, per contra, «hi havia raons per a preocupar-se», va explicar al juliol de 2014 la CE. El Consell va recordar ahir que, a recomanació de la CE, podia decidir la imposició d'una multa a un país de la zona euro amb l'objectiu de reforçar la vigilància pressupostària. L'objectiu és dissuadir la tergiversació de les dades sobre el dèficit i el deute, sigui intencionada o a causa d'una negligència greu. L'abril passat la CE va explicar que l'import de la multa s'havia rebaixat en consideració a la total col·laboració de les autoritats espanyoles i que aquestes van prendre mesures com reforçar l'escrutini sobre les dades regionals. Altres elements de mitigació que l'Executiu europeu va tenir en compte van ser que «l'impacte material de la mala informació ha estat limitat i no va tenir efectes sobre la posició total dels comptes espanyols». La decisió es va adoptar formalment durant del Consell de Ministres europeus d'Agricultura.