la rendició de tsipras

15.07.2015 | 15:29
la rendició de tsipras
la rendició de tsipras

La democràcia és la millor manera de gestionar el poder, però no atorga poder per ella mateixa. Una comunitat pot tenir mecanismes democràtics d'admirable perfecció, però amb això sol no aconseguirà que els veïns li facin cas. I encara que les democràcies generen un clima social favorable al progrés, això no és cap avantatge relatiu si els veïns també la practiquen.
Ho acabem de veure a Grècia. Tsipras ha guanyat un referèndum per dir que no a les exigències de la troica, i al cap d'una setmana ha acceptat encara més exigències i sacrificis. Com deia ahir un titular, s'ha venut la sobirania nacional a canvi del rescat financer. Tenia a les mans una alternativa, la que li aconsellaven un parell de premis Nobel americans: donar un cop de porta i marxar de l'euro. Però el cert és que no volia córrer aquest risc; ni ell ni la majoria dels grecs. I això que la Merkel li va dir: si marxeu, us ajudarem a sortir-vos-en. Però Tsipras s'ha estimat més quedar-se i obeir.
La rendició de Tsipras és un avís a tots els electors europeus temptats de creure que voler és poder i que el canvi és inevitable si guanyen les eleccions els qui volen canviar-ho tot. Guanyar les eleccions només permet canviar allò que depèn de les competències pròpies. I aquestes són limitades en una Europa interconnectada i amb grans cessions de sobirania, tant política com econòmica. Cessions encara més grans quan es deuen diners. Ara mateix l'economia espanyola, per posar un exemple, depèn dels préstecs de liquiditat del Banc Central Europeu. Si Mario Draghi vol, ens enfonsa en la misèria, i no serviria de res convocar un referèndum per demostrar fermesa sobirana. Si Draghi manté les transfusions és perquè al conjunt d'Europa no li interessa que l'economia espanyola s'ensorri.
Tsipras va convocar un referèndum per demostrar que els grecs són sobirans i la troica li va dir: ja vindràs. I hi va anar, capcot, a demanar auxili perquè els bancs estaven a un pas de la fallida, i l'estat, en la ruïna. Qui demana no imposa condicions sinó que les accepta. Qui vulgui demostrar la seva sobirania a cops de referèndum ha de pensar molt bé si està en condicions d'espavilar-se tot sol en el cas que els veïns decideixin posar-s'hi d'esquena i dir-li: ja vindràs, i quan vinguis t'afaitaré. Ha d'estar molt segur que no haurà de demanar ajuda el primer dia. Si no és així, pot acabar ofès i humiliat, com els personatges de Dostoievski.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy accepta l´encàrrec del Rei de formar govern
Rajoy accepta l´encàrrec del Rei de formar govern

Rajoy accepta l´encàrrec del Rei de formar govern

El debat d'investidura començarà aquest dimecres i acabarà previsiblement dissabte

L´Església prohibeix escampar les cendres dels difunts o tenir-les a casa

L´Església prohibeix escampar les cendres dels difunts o tenir-les a casa

Un nou document del Sant Ofici de l'Església catòlica no accepta tampoc que es divideixin entre...

Comença sense incidents el trasllat dels refugiats de Calais

Comença sense incidents el trasllat dels refugiats de Calais

La Guàrdia Costanera italiana recupera 16 cadàvers d'immigrants en el rescat de 21 pasteres

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

L´opció sensata és ser un mateix

En aquests dies difícils per a la gran família socialista, davant la disjuntiva d'afavorir o...

Enllaços recomanats: Premis cinema