El president dels Estats Units, Barack Obama, va dir ahir que l'acord assolit sobre el programa nuclear iranià podia obrir la porta a «un món més segur» i que esperava un debat «robust» sobre aquesta qüestió al Congrés, però desfer-se del pacte faria que la situació mundial «empitjorés». «Tenim una oportunitat històrica per a un món més segur», va dir Obama en una conferència de premsa a la Casa Blanca. «Aquest acord és el nostre millor mitjà per assegurar-nos que l'Iran no aconsegueix una arma nuclear», va defensar Obama, en afirmar que el pacte assolit aquest dimarts inclou el règim més complet d'inspecció de les instal·lacions nuclears de l'Iran mai establert.

El mandatari va advertir que «sense un acord, el règim internacional de sancions es desfarà, amb poca capacitat de tornar a imposar-les». «Amb aquest acord, tenim la possibilitat de resoldre pacíficament una enorme amenaça a la seguretat regional i internacional», va afirmar. «Sense un acord, ens arrisquem a encara més guerra a l'Orient Mitjà, i altres països a la regió se sentirien forçats a desenvolupar els seus propis programes nuclears, amenaçant amb deslligar una carrera d'armes nuclears a la regió més volàtil del món», va afegir.

Obama va dir que esperava un «debat intens» al Congrés entorn de l'acord, unes hores després que el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, es reunís amb legisladors demòcrates per demanar-los que no donessin suport a cap legislació que impedeixi la implementació de l'acord. El pacte aconseguit dimarts entre l'Iran i 6 potències mundials pretén limitar el programa atòmic iranià i que aquest país no pugui produir armes, alhora que s'aixequen les sancions que escanyen l'economia iraniana.

La crítica

El ministre israelià d'Infraestructura Nacional, Energia i Aigua, Yuval Steinitz, va denunciar que l'acord aconseguit ahir pel G5 + 1 amb l'Iran permetrà a aquest país desenvolupar armes nuclears en cinc anys. «Aquest acord està ple de llacunes», va denunciar Steinitz en conferència de premsa, que aprofundeix en les crítiques suscitades a Israel per l'històric pacte tancat a Viena. Les crítiques del Govern israelià se centren en quatre aspectes: que no es desmantelli el programa nuclear iranià, la insuficiència de les inspeccions, l'accés a fons per part de Teheran i que es permeti a l'Iran continuar amb la seva investigació i desenvolupament en el camp atòmic.

La investigació «els permetrà desenvolupar centrifugadores (d'urani) entre deu i vint vegades més potents dels que tenen», va apuntar Steinitz.