El primer ministre grec, Alexis Tsipras va assegurar ahir que si no aconseguia el suport de les seves files a les mesures que els socis han imposat a canvi del rescat, li serà «molt difícil» continuar en el càrrec. Al tancament d'aquesta edició la votació que s'havia de fer al Parlament grec sobre el paquet de mesures pactat amb els socis europeus encara no s'havia produït, si bé s'esperava que s'aprovés gràcies al suport de part de l'oposició.

«O estem tots junts i tinc el suport del grup parlamentari, o em serà molt difícil seguir com a primer ministre», va assegurar Tsipras en el discurs de clausura del grup parlamentari de Syriza.

Poc abans que comencés el debat sobre el text de reformes, que el Parlament havia d'aprovar ahir, Tsipras va manifestar davant el seu partit que «ha esgotat» totes les possibilitats de la negociació i ha examinat totes les alternatives i va demanar a qui no estigui d'acord que proposin una alternativa eficaç.

Va demanar a més als diputats mantenir la unitat del partit en aquests moments «històrics, difícils i crítics», segons van indicar fonts del Govern.

En els últims dies, diversos membres de Syriza, entre ells la presidenta del Parlament, Zoé Konstandopulu, van qualificar la signatura de l'acord de «capitulació».

Ahir la ministra adjunta de Finances, Nadia Valavani, va presentar la seva dimissió per no poder donar suport a les condicions vinculades al nou rescat.

També van anunciar la seva dimissió el secretari general de Seguretat Social, Yorgos Romaniás, i el secretari general d'Economia, Mans Manusakis.

Entre els ministres dissidents que, en canvi, es neguen a dimitir figura el d'Energia, Panayotis Lafazanis, qui va tornar a recalcar que no donarà suport a l'acord però que no pensa dimitir.

Mentre el Parlament debatia els termes i condicions del rescat, milers de persones es manifestaven al centre d'Atenes per protestar contra el paquet de mesures acordat entre el Govern grec i els creditors. Ahir a la nit, es van produir alguns incidents entre manifestants i policies.

És un acord difícil i només el temps dirà si és sostenible», va reconèixer avui en la comissió parlamentària sobre les reformes el ministre de Finances, Euclides Tsakalotos, que va afirmar que es tracta d'un paquet sobretot controvertit en el si del seu partit.

El primer ministre, Alexis Tsipras, va admetre que no creu en el text que es va a signar, però va afegir que no tenia la «intenció» d'eludir les seves responsabilitats, per la qual cosa tractarà igualment de posar en pràctica el seu «projecte polític en profunditat» els propers quatre anys.

Una postura que en molts casos no s'entén des del carrer, com és el cas de Ioanna, una aturada de 55 anys que va participar ahir en la concentració convocada per la confederació de sindicats del sector públic (Adedy), en una mobilització que va acompanyar la primera vaga de 24 hores organitzada per l'empleats del sector públic en aquesta legislatura.

«Tsipras és un governant d'esquerres, però si de debò ho és, el que ha de fer és escoltar la veu del poble, que en el referèndum del 5 de juliol va dir «no» amb un 62% dels vots a les mesures dels creditors», va assegurar Ioanna.

Kostas, un estudiant de Química de 25 anys, creu que deixar l'euro sí és possible, i defensa que depèn solament dels moviments que dugui a terme tant el Govern com el poble una vegada presa la decisió. «Si ens quedem de braços creuats és evident que solament es beneficiaran els rics, que s'aniran del país amb els seus diners i després ho compraran tot, però hem de nacionalitzar els bancs i tenir un control total dels dipòsits», va afegir.