L'Iraq es va trobar encara sacsejat ahir per un dels pitjors atemptats dels últims temps, que va deixar anit un centenar de morts i que torna a despertar els fantasmes sectaris al país, després que el grup terrorista Estat Islàmic llancés l'atac en "venjança" contra els xiïtes. Almenys 97 persones van morir i 130 van resultar ferides en aquest atac contra un mercat popular de la zona de Jan Beni Said, al nord-est de Bagdad, que l'Estat Islàmic va reivindicar i va assegurar que en el mateix atemptat havien mort 180 milicians xiïtes.

El grup gihadista, que controla àmplies zones de l'Iraq des del juny de 2014, va informar a través de la xarxa social Twitter que l'atemptat va ser perpetrat per un terrorista suïcida, que va detonar un vehicle carregat amb tres tones d'explosius i que l'objectiu de l'atac eren milicians xiïtes. Però fonts de seguretat van assegurar que les víctimes eren civils, tant xiïtes com sunnites, i la pròpia ONU va denunciar aquesta "massacre destructiva" que va causar la mort de "desenes de famílies innocents" mentre es preparaven per celebrar "Aid el Fitr", la festivitat amb la qual culmina el mes sagrat del ramadà.

Durant aquests dies festius és tradició sortir a passejar i comprar dolços i regals, i per això el mercat de Beni Said es trobava abarrotat en el moment de l'atac, un dels atemptats més mortals des que l'Estat Islàmic va proclamar al juny del 2014 un califat als territoris que domina a l'Iraq i a Síria.

El portaveu del parlament iraquià, Salim Al Yaburi, va condemnar ahir "l'explosió criminal atroç" que es va registrar a la província de Diyala, situada al nord-est de Bagdad, de població majoritàriament xiïta. Així mateix, va alertar dels "intents de l'Estat Islàmic de pertorbar la seguretat de Diyala, a través d'instrumentalitzar els sentiments sectaris de la població", la qual cosa suposa un dels principals reptes per a les autoritats iraquianes, acusades en moltes ocasions d'alimentar les tensions entre sunnites i xiïtes.

Al Yaburi va demanar unitat a la població de Diyala i va assegurar que el caos no tornarà a aquesta regió. Per la seva banda, el representant de l'ONU per a l'Iraq, Jan Kubis, va expressar la seva "profunda tristesa" i va dir que "aquests actes terroristes no perjudicaran la confiança veritable i profunda en la convivència pacífica entre els fills de Diyala i de l'Iraq".

De fet, l'ONU ha denunciat reiteradament que els civils són les principals víctimes de la violència a l'Iraq i que sofreixen greus abusos a mans de l'Estat Islàmic, que persegueix les minories religioses i ètniques i a tots aquells que no segueixen la interpretació estricta de l'islam predicada pel grup. A més de les tensions sectàries, el gran atemptat d'anit posa en evidència els errors en la seguretat, que va ser reforçada en les localitats iraquianes amb motiu de la fi del Ramadà i de la celebració de la festivitat del desdejuni ("Aid al Fitr").

Les autoritats locals de Diyala han format una comissió per investigar l'atac i esbrinar com va poder arribar fins al mercat el vehicle bomba, de gran grandària, malgrat les mesures de seguretat. El vicepresident iraquià, Ayad Alaui, va condemnar categòricament l'atac i va apuntar als possibles errors de les forces de ?seguretat, demanant al mateix temps a les autoritats que actuessin de manera ràpida per descobrir els autors i portar-los davant la ?justícia. "Les justificacions ja no són acceptables davant aquesta escena ?sagnant i la mort de desenes de víctimes ?innocents cada dia a causa de ?l'absència de plans adequats davant els desafiaments que presenta el terrorisme", va concloure ahir Alaui.