Els primers indicis apunten que el grup Estat Islàmic és el responsable de l'atemptat suïcida que va causar ahir almenys 30 morts a la ciutat de Suruc i amb el qual es va traslladar a Turquia l'enfrontament entre gihadistes i kurds a Síria. «Els primers indicis apunten a un atemptat suïcida de l'Estat Islàmic», va explicar el primer ministre turc, Ahment Davutoglu. A més dels 30 morts confirmats a l'hora de tancar aquesta edició, 76 persones van resultar ferides.

La deflagració, tan forta que va fer saltar els vidres dels edificis veïns, va tenir lloc cap a tres quarts de nou del matí al jardí d'una associació cultural de Suruc, ciutat d'uns 100.000 habitants situada a 10 quilòmetres de la frontera siriana. Uns 300 activistes de tot Turquia s'havien reunit en aquest lloc per creuar fins a Kobani, on volien ajudar en la reconstrucció de la ciutat, mig destruïda després del setge gihadista que va patir entre octubre i gener passats.

«L'EI és una organització no només contrària al poble sirià sinó que també suposa un perill per a Turquia. Cal prendre mesures contra ells. Faig una crida als que acusen el nostre Govern de donar suport a l'EI: Turquia ha estat el primer país que ha advertit contra aquesta organització terrorista», va assenyalar Davutoglu.

El primer ministre va dir que encara no es coneix la identitat del terrorista suïcida, encara que els mitjans turcs han especulat que es va tractar d'una dona d'entre 18 i 19 anys.

Des del socialdemòcrata CHP, el principal partit de l'oposició, es va acusar Ankara de no haver fet prou per desmantellar les xarxes gihadistes a Turquia.