La discussió sobre una possible sortida temporal de Grècia de l'euro provoca encara tensions en el si de la coalició de govern alemanya, malgrat que la cancellera, Angela Merkel, ha tancat el debat.

La idea d'un «grexit» temporal a canvi d'una quitança del deute mitjançant un acord amb el govern grec va ser proposada pel ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, com una alternativa en cas que Atenes no acceptés un programa de reformes. Que Schäuble recordés la possibilitat del «grexit» temporal fins i tot després d'haver arribat a un principi d'acord amb el Govern d'Alexis Tsipras va molestar sobretot el soci menor de la coalició, el Partit Socialdemòcrata Alemany.

La secretària general de l'SPD, Yasmin Fahimi, va manifestar la seva esperança que Merkel influeixi perquè el debat s'acabi i els esforços es concentrin a portar a bon port les negociacions. «Espero que la senyora Merkel faci el que ha de fer perquè aquestes especulacions entorn d'un possible grexit temporal acabin. En cas contrari, això afectarà el lideratge polític del nostre país», va dir. «La decisió està presa i ha de ser assumida per tots», va afegir.

Schäuble, per la seva banda, va deixar clar que seguirà actuant segons les seves conviccions i va completar la seva afirmació, en declaracions publicades en la seva última edició la revista Der Spiegel, amb una amb prou feines dissimulada amenaça de dimissió.

La reobertura dels bancs després de tres setmanes de tancament i la concessió d'un préstec de la Unió Europea per fer front a les obligacions més urgents amb els creditors van permetre a Grècia recuperar una certa normalitat. L'ambient calmat als carrers, allunyat de les imatges de cues i nerviosisme del dia de la reobertura de les entitats bancàries, va posar de manifest la tranquil·litat amb què el país ha viscut aquest difícil període.

Per a molts grecs, farts de patir impagaments i dificultats després de sis anys de crisi, la restricció imposada de 60 euros a la seva retirada diària d'efectiu no ha suposat un gran maldecap. Tampoc que aquesta sigui una de les limitacions que encara es mantenen. La novetat des d'ahir és que la retirada podrà ser acumulativa, és a dir, al final de la setmana es podrà disposar de 420 euros.

Els grecs tenen ja accés als seus dipòsits a terminis i a les caixes fortes i poden cobrar xecs, inclosos els que van vèncer durant el període de tancament de les entitats bancàries. A les sucursals es poden realitzar operacions que fins ara només es podien fer per Internet.

Les operacions a l'estranger, en canvi, continuen sent molt limitades, però es permet als pares que tinguin fills estudiant a l'estranger enviar-los fins a 5.000 euros per trimestre i a aquells que hagin d'abonar costos d'hospitalització a un altre país disposar de fins a 2.000 euros.

La presidenta de la Unió de Bancs Grecs, Luka Katseli, va encoratjar la població a «vèncer la por» i retornar els diners als bancs per fer més fort el sistema.

L'obertura es va produir després que s'elevés a 900 milions d'euros el crèdit d'emergència per a la banca grega. El pacte va permetre també que la liquiditat arribés a l'Estat grec en forma de crèdit de la Unió Europea, que ahir va transferir 7.160 milions d'euros per fer front als pagaments més urgents. Segons va confirmar una font de l'Oficina de la Gestió del Deute Públic, Grècia va pagar ahir al Banc Central Europeu 3.500 milions d'euros en bons i 700 milions en interessos. A més, va saldar el seu endarreriment amb el Fons Monetari Internacional en fer front als 2.000 milions que li devia des del 30 de juny, 1.500 milions dels trams de crèdit que vencien aquest mes i 500 milions en interessos.