Tres periodistes espanyols es troben desapareguts des de fa nou dies a Síria

Activistes asseguren que els reporters van ser interceptats per un grup armat desconegut a la ciutat d'Alep

22.07.2015 | 15:34
José Manuel López.

Els periodistes espanyols Ángel Sastre, José Manuel López i Antonio Pampliega es troben ?desapareguts des de fa nou dies a Síria, on es trobaven treballant com a reporters, segons va confirmar la presidenta de la Federación de Asociaciones de Periodistas de España (FAPE), Elsa González. Els tres ciutadans espanyols, que treballen com a freelance, van entrar a Alep, a través del sud de Turquia el passat 10 de juliol, i tres dies després, el 13, es va perdre el contacte amb ells, data des de la qual es desconeix el seu parador.
El Ministeri d'Exteriors està «assabentat de la situació», segons fonts del departament que dirigeix José Manuel García-Margallo, que es van limitar a afegir que estan «treballant en el tema».
Activistes sirians van assenyalar que els tres periodistes espanyols que es troben desapareguts a Síria van ser vistos per última vegada al barri antic de la ciutat d'Alep, al nord del país.
El director de l'Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abdul-Rahman, va explicar que l'última oportunitat en què van ser vistos Sastre, Pampliega i López va ser en una furgoneta blanca, al costat del seu traductor sirià, a la zona d'Al Maadi, a la part vella d'Alep, el 12 de juliol.
Segons Abderrahman, el vehicle dels periodistes va ser interceptat per un grup armat desconegut que portava robes a l'estil afganès, abans de la seva desaparició. L'Observatori Sirià de Drets Humans té la seva base al Regne Unit, però compta amb una àmplia xarxa d'activistes sobre el terreny a Síria.
Per part seva, un altre activista proper a l'oposició siriana i resident a Alep, que va demanar l'anonimat, va assegurar que ell va estar amb els periodistes quan van arribar a la població fa més de deu dies, però després no va tornar a coincidir amb ells. Aquesta font, que va citar testimonis, va confirmar algunes de les dades proporcionades per Abderrahman.
Va indicar que la seva desaparició es va produir «fa més de sis dies» al barri d'Al Maadi, quan es traslladaven en una furgoneta blanca amb el seu traductor i van ser interceptats per un grup de desconeguts.
Les famílies dels periodistes desapareguts van demanar «paciència però, sobretot, respecte» als cercles propers dels reporters. En un comunicat conjunt, les famílies van advertir que no faran declaracions públiques i van demanar «la major discreció possible tan necessària en moments com aquests».
Van explicar que els periodistes es troben desapareguts a Síria des del passat 13 de juliol. «Des d'aleshores es treballa en la seva recerca i localització», van afegir, tot confirmant que fins a la data no hi ha cap confirmació sobre el seu parador.

Una ciutat castigada
Alep és la segona ciutat siriana i una de les més castigades pel conflicte que viu el país des de fa quatre anys, escenari de bombardejos i enfrontaments continus entre les forces del règim i els rebels.
El 2013, van ser segrestats a Síria el periodistes espanyols Javier Espinosa, Ricardo García Vilanova i Marc Marginedas, que van poder tornar a Espanya al març de l'any següent, després d'haver passat una mica més de sis mesos en mans del grup gihadista Estat Islàmic (EI).
Síria és el país més perillós del món per exercir el periodisme i «el més mortífer», segons Reporters sense Fronteres (RSF), que, en el seu últim informe, exposava que dels 119 periodistes segrestats el 2014, 27 ho van ser a Síria, i dels 66 assassinats, 15 van perdre la vida en aquest territori.
Reporters sense Fronteres va denunciar en el seu últim informe que el grup gihadista Daesh (acrònim d'Estat Islàmic) va posar en marxa el 2014 «una indústria sagnant» de segrestos i execucions de periodistes, el punt «àlgid» dels quals van ser les decapitacions dels reporters nord-americans James Foley i Steve Sotloff.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema