Un total de 128 operacions policials contra el terrorisme gihadista, en què han estat detingudes 572 persones, s'han produït a Espanya des de l'11 de març de 2004, quan van tenir lloc els atemptats de Madrid, segons va assenyalar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. En aquesta legislatura han tingut lloc ja 51 operacions antiterroristes, amb 113 detinguts, de les qual 20 operacions amb 49 arrestats s'han produït aquest mateix any.

Fernández Díaz també va informar que, segons les dades contrastades de la lluita antiterrorista, hi 126 desplaçats a zones de conflicte que són nacionals espanyols o residents als país, als quals se sumen altres 25 retornats. Segons el ministre, en la Comissió d'Interior celebrada a Luxemburg la setmana passada es van posar sobre la taula les dades internacionals, segons les quals es calcula que hi ha uns 4.000 desplaçats de la UE integrats en l'Estat Islàmic que podrien estar combatent a Síria i l'Iraq, a més de 1.300 retornats. Les dades de la Interpol relatives a 90 països eleven a uns 20.000 els que estarien combatent anb l'Estat Islàmic.

Aquesta tasca de les forces de seguretat ha permès invertir els processos de captació i radicalització, de manera que si el 2012 el 80% es donaven a presons i centres de culte i el 20% a internet, actualment aquests índexs s'han capgirat.

La Policia Nacional va arrestar ahir a Melilla un home de 29 anys de nacionalitat espanyola que captava i adoctrinava dones per enviar-les a zones de combat controlades per l'Estat Islàmic. El detingut, nascut a Melilla, guardava arxius multimèdia de caràcter propagandístic i d'adoctrinament, part dels quals estaven dedicat exclusivament a la radicalització de dones.