El jutjat de Primera Instància número 2 de San Lorenzo del Escorial ha admès a tràmit una demanda per la via civil en la qual una dona, Purificación Lapeña, reclama l'exhumació del Valle de los Caídos dels cossos del seu avi i el seu oncle avi , afusellats durant la Guerra Civil, segons va explicar el seu advocat, Eduardo Ranz.

L'escrit, presentat el dia 20 de novembre de 2014, reclamava l'aprovació i protocol·lització d'informació ad perpetuam memoriam, per la qual se sol·licitava la «recuperació de les restes mortals» dels germans Manuel i Antonio-Ramiro Lapeña Altabás, inhumats al Valle de los Caídos a l'abril de 1959.

Es tracta d'un expedient, segons el lletrat, orientat «a netejar, a recordar el nom, per deixar constància que aquests homes van viure, van morir i van ser executats», va assegurar Ranz, i que té per objecte «comprovar fets o drets propis de la interessada que les promou».

Lapeña, que va esgotar la via penal, explica que el seu avi era veterinari i el seu oncle avi era ferrer quan van desaparèixer el 1936. Van ser fundadors de la CNT a la localitat de Villarroya de la Sierra.