El jutge de l'Audiència Nacional Juan Pablo González ha reclamat a les autoritats franceses que el deixin interrogar al país gal vuit dirigents d'ETA des de 2004, entre ells Mikel Antza i Txeroki, dins de la seva investigació a la cúpula de la banda pel delicte de lesa humanitat.

Aquest és el primer pas que fa el magistrat després d'admetre a tràmit el passat dia 10 una querella contra els dirigents d'ETA per lesa humanitat en concurs amb delictes d'assassinat o segrest comesos des de l'1 d'octubre de 2004, quan va entrar en vigor a Espanya aquesta figura delictiva, fins a l'actualitat.

Segons el jutge, aquests dirigents serien responsables de les accions d'ETA des de 2004, ja que «no es pot excloure prima facie la responsabilitat dels que, com a integrants dels òrgans directius de la banda terrorista, constitutiva d'una estructura de poder perfectament organitzada, haguessin assumit la direcció global i les responsabilitats decisòries».

El magistrat recorda que la causa investiga delictes de lesa humanitat perquè en el cas de les víctimes d'ETA hi va haver un «atac sistemàtic contra una part de la població».