Les primàries de Podem han proclamat Pablo Iglesias com a candidat a la Presidència del Govern amb un 93,89 per cent dels vots emesos (81,8 dels vàlids), mentre el seu equip ha copat els primers llocs de la llista amb la qual concorreran al Congrés dels Diputats a les generals.

Les 65 persones que integraven l'«Equip Pablo Iglesias» han estat les que més suport han aconseguit en les primàries, en les que competien amb altres nou llistes, i que han conclòs amb una participació del 15,69 per cent, ja que només han votat 59.723 persones de les 380.548 inscrites a Podem.

El president del Comitè Electoral de Podem i secretari general a Aragó, Pablo Echenique, va anunciar els resultats i va treure importància a l'escassa participació i a la seva possible relació amb les critiques internes al reglament de primàries, que establia la circumscripció única per al Congrés i la possibilitat d'escollir una llista completa coneguda com a «vot en planxa».

«El resultat és molt bo, 59.000 persones no voten en cap procés en aquest país», va afirmar Echenique, que va aplaudir que el sistema del seu partit és «el més democràtic de lluny» davant de les «primàries sense primàries» del PSOE o el «cop de dit» del PP.

«Molts han plantejat suggeriments constructius sobre la millor manera de dur a terme unes primàries i jo mateix he participat en aquest debat», va explicar, tot i que també va admetre que el procés es pot millorar i, de fet, s'estudia introduir millores per calcular el cens d'inscrits, que és molt superior al nombre de persones actives en les votacions.

Malgrat això, és possible que el reglament de les primàries, com temien els seus detractors, hagi beneficiat l'equip d'Iglesias, que a més no comptava aquest cop amb una competència prou potent com per fer-li ombra.

Iglesias va obtenir 48.494 vots, mentre que cap dels altres quatre aspirants a candidat a la Presidència va superar el 4 per cent dels sufragis.

La candidatura al Congrés l'encapçalaran, darrere d'Iglesias, el número dos de Podem, Íñigo Errejón -el segon més avalat amb 45.122 vots-; la secretària d'Anàlisi, Carolina Bescansa -42.901-; la de coordinació d'àrees, Irene Montero -42.345- i el responsable de Relacions amb la Societat Civil, Rafael Mayoral -41.444-.