Dos mesos després de les eleccions del 24 de maig, els governs locals i autonòmics sorgits de les urnes comencen a patir els primers problemes de governar en minoria i ja acumulen les primeres derrotes per la unió dels grups de l'oposició.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Madrid haurà d'iniciar el procés per baixar l'IBI en contra de l'opinió del govern d'Ahora Madrid i el Partit Popular de Múrcia s'ha vist obligat a recolzar una reforma electoral que no li agrada però que s'anava a tirar endavant en qualsevol cas.

En el cas de la llei electoral murciana, es tracta d'una ambiciosa reforma presentada per Ciutadans a partir d'un text consensuat amb PSOE i Podemos a la qual el PP s'havia oposat durant tota la tramitació encara que finalment va votar a favor.

La rebaixa de l'IBI a Madrid parteix d'una proposta del portaveu socialista, Antonio Miguel Carmona, recolzada pel PP i Ciutadans i que el govern municipal s'ha compromès a acatar.

Aquests són dos dels últims contratemps que han sofert els nous governs, però no els únics.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no va poder aprovar una rebaixa dels sous dels regidors perquè va ser derrotada per la resta de partits que no consideraven adequada aquesta mesura.

Els grups de l'oposició al Consistori barceloní, on Colau (Barcelona en Comú) governa amb una minoria d'11 regidors dels 41 totals, també van forçar la convocatòria d'un ple per discutir la candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics d'hivern que la nova alcaldessa no considera una prioritat i vol deixar als ajuntaments dels Pirineus.

A l'alcalde de Cadis, José María González Santos, Kichi, l'oposició li va tombar un primer intent d'adoptar mesures d'estalvi en les despeses dels polítics del consistori, ja que no van veure amb bons ulls que ho intentés aprovar sense diàleg previ.

En una segona temptativa, Kichi va aconseguir el suport del PSOE i de Guanyar Cadis i el ple va aprovar finalment un estalvi de 300.000 euros, cent mil menys que al principi.

Menys sort va tenir el govern municipal d'Oviedo, que va perdre una votació sobre les assignacions econòmiques dels grups municipals i la dedicació i retribució dels regidors perquè IU va decidir votar amb el PP i Ciutadans i no amb els seus socis de PSOE i Somos.

Qui també ha descobert ja a aquests alçades que la legislatura no serà un camí de roses és la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

L'Assemblea de Madrid va aprovar aquesta setmana passada dues proposicions no de llei contràries als seus plantejaments: una del PSOE que demanava una reducció urgent de les taxes universitàries, d'Educació Infantil i Formació Professional i una altra de Podemos que instava al Govern regional a retardar el desenvolupament de la Lomce.

I a la Corunya el primer desacord es va donar en el primer ple d'organització el passat 11 de juliol, quan el PSOE, que va facilitar la investidura de l'alcalde de la Marea Atlàntica, Xulio Ferreiro, va votar amb el Partit Popular en contra de la proposta d'organització municipal realitzada pel govern de la Marea.

També en aquest cas Ferreiro va aconseguir aprovar l'organització municipal en un segon ple, si escau per unanimitat.